_2527 (Foto: Sølvi Kristoffersen, Destination Helgeland )
_2527 (Foto: Sølvi Kristoffersen, Destination Helgeland )

Slik kan du oppleve Helgelandskysten på sykkel

Her finner du all informasjonen du trenger for å oppdage Helgelandskysten som Charlotte og Helene.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Øyhopping med sykkel på Helgeland ( 5 dager – 161 km)

Snart innser du at sykkel må være den beste måten å ta seg rundt på Helgeland. Det er du selv som bestemmer farten, og hvor anstrengende det skal være. Turen går langs sjøen, og har ikke så mange harde stigninger.

Valget er ditt

Når du ser opp mot fjellene du passerer ønsker du kanskje å utfordre deg selv med en fjelltur. Eller... havet ligger blikkstille foran deg, ikke en krusning så langt øyet kan se – kanskje skal du leie en kajakk? Mulighetene er mange, valgene er opp til deg å ta.

Øyhopping på sykkel, som nylig ble kåret til ett av Norges beste sykkelruter av Syklistenes Landsforening og magasinet Reiser & Ferie.

Brønnøysund – Vega – Herøy – Dønna – Lovund/Træna - Sandnessjøen - Brønnøysund

Reis med hurtigbåt fra Brønnøysund eller ferje fra Horn til Vega. På veien passerer du Himmelblåøya Ylvingen, og du klan gjerne ta en avstikker til øya. Bruk dagen til å besøke Vega verdensarvområde og det fantastiske E-Huset som dokumenterer bruken av ærfuglen som husdyr. I høysesongen kan du bli med en guidet båtrute til UNESCO øyene, og besøke fuglevokterne.

Prøv «en smak av Vega»

Ta gjerne ett besøk på Vega Havhotell, der du kan spise en god middag med «en smak av Vega». Dagen etter kan du ta hurtigbåten fra Vega til Herøy, og underveis kan du gjøre en stopp på Skogsholmen. På Herøy opplever du virkelig hvordan det er å ha havet som «nærmeste nabo» i det du sykler gjennom øykommunen hvor høyeste punkt på veien er broene du passerer. Her kommer du tett på dyre- og fugleliv langs sykkeltraseen.

På Herøy kan du besøke Herøy Bygdemuseum som gir et unikt bilde av den gamle kystkulturen, og Herøy kirke – en av tre middelalderkirker i området.

Les mer på www.visithelgeland.com

Besøk Nord-Norges vakreste kirke

Fra Herøy går det ferje via Austbø til Søvik og hurtigbåt til Brasøy og Husvær som gir deg en mulighet til å «vri» på turen. På Husvær kan du leie deg en kajakk, og på Brasøy kan Brasøy Galleriet besøkes i sommermånedene. Sykler du videre fra Herøy over Åkviksundbrua kommer du til Dønna.

På turen mot Bjørn passerer du oppstigningen til Dønnamannen (858 m.o.h), og for de som ønsker en ekstra utfordring kan turen opp dit absolutt anbefales. Dønna går under navnet «Fruktbarhetsøya», og på Valhaugen på Glein finner du Nord-Europas eldste marmorfallos. Litt lenger nord finner du Dønnes kirke, en flott middelalderkirke fra 1100-tallet, som i 2006 ble kåret til Nord-Norges vakreste kirke.

Kirken ligger ved foten av Dønnesfjellet (128 m.o.h). Fra Dønnesfjellet kan du på en fin dag se utover alle kjente landemerker på Helgelandskysten, fra Rødøyløva i nord til Torghatten i sør. På Dønnesfjellet er det også mulig å få servert en matbit mens utsikten nytes. Fra Bjørn på Dønna går det ferje over til Sandnessjøen.

Opplev fugl, fisk og Petter Dass

Reis med hurtigbåt fra Sandnessjøen og ut i skjærgården. Etter noen stopp, hvor båten snor seg mellom holmer og skjær, ligger lundefugløya Lovund. Dersom du spaserer mot fugleura, kan du kanskje få øye på en av de små lundefuglene som hekker her. Enda lenger ut i havet ligger øygruppen Træna, og her får du oppleve et levende fiskevær.

På Træna finner du Petter Dass Kapellet, dekorert av kunstneren Karl Erik Harr. Vi vil anbefale turen ut til Sanna hvor du finner Trænstaven, Gompen og Kirkehelleren (eneste større nordnorske hule som har vært bebodd fra yngre steinalder).

Returen fra Træna går med hurtigbåt til Sandnessjøen. Fra Sandnessjøen sykler du langs De Syv Søstre mot Tjøtta. Vi vil anbefale en skiltet avstikker for en fottur på De Syv Søstre (910-1072 m.o.h.), alle topper er godt merket. Utsikten er formidabel! Videre passerer du Alstahaug kirke (Nordland Fylkes 1000 års sted) hvor den kjente dikterpresten Petter Dass hadde sitt bosted og virke. Her kan du besøke Petter Dass-museet, arkitekttegnet av Snøhetta as., som formidler historien om Petter Dass på en flott måte. Fra Tjøtta tar du ferje videre til Forvik. Underveis kan du gjøre et stopp på øya

Nyt lunsj i det fri

Tro hvor du finner den kjente helleristningen «Skiløperen» OL - pictogrammet under OL på Lillehammer i 1994. På Forvik kan du besøke et ekte kaffebrenneri på Handelsstedet Forvik, og her finnes helleristninger, som er skiltet og verdt et besøk. Fra Tjøtta og Forvik går det daglig hurtigbåt inn til Bønå som ligger innerst i Vistenfjorden, kjent som en av landets reneste fjorder. Bønå er et flott utgangspunkt dersom du vil ta deg en fottur i Lomsdal/Vistenområdet.

Fra Forvik sykler du videre sørover mot Andalsvågen for så å ta ferje over til Horn. På turen mellom Horn og Brønnøysund anbefaler vi et besøk på Hildurs Urterarium, Nord-Norges eneste mat-, urte- og vingård. Her kan du nyte lunsj ute i det fri. Det serveres god mat med råvarer fra regionen og egenprodusert vin av bær.

Besøk fjellet med hull

Vel tilbake i Brønnøysund anbefaler vi å ta turen ut til Norsk Havbrukssenter, og til Torghatten for å oppleve fjellet med sitt særpregede hull. Mennesket blir lite når det vandrer gjennom det 160 m lange og 35 meter høy hullet som havet for tusener av år siden gravde ut.

Ønskes en avslappende dag, trafikkeres strekningen mellom Sandnessjøen og Brønnøysund av Hurtigruten (daglig), buss(daglig) og hurtigbåt (enkelte dager).

Priser og avstander

Pris fra kr. 500,- p.p. per døgn (min 2 personer) inkl. sykkelleie og overnatting.

Passer for voksne og barn, og er veldig populært som jentetur.

Avstander:

Rørøy – Kirkøy, ca 9 km

Tennvalen – Flostad, ca 7 km

Flostad – Silvalen, ca 1 km

Silvalen – Åkviksundbrua, ca 10 km

Åkviksundbrua – Bjørn, ca 18 km

Bjørn – Dønnes, over Solfjellsjøen, ca 27 km

Bjørn – Dønnes, over Våg, ca 18 km

Sandnessjøen - Brønnøysund, ca. 71 km

For ytterligere informasjon, kart og sykkelutleie kontakt:

Destination Helgeland
Tlf. 75 01 80 00
www.visithelgeland.com

Helgelandskysten Reiseliv
Tlf. 75 04 45 00
www.helgelandskysten.com