Regjeringen ønsker å innskrenke skjenketiden.  (Foto: Scanpix/SCANPIX)
Regjeringen ønsker å innskrenke skjenketiden. (Foto: Scanpix/SCANPIX)

Vil stenge ølkranene 02.00

Regjeringen foreslår forbud mot å selge alkohol etter kl. 02.00.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Helse- og omsorgsdepartementet vil om kort tid sende på høring et forslag om å endre alkoholloven slik at maksimale skjenketid innskrenkes med én time. Det vil bety at det blir forbudt å selge alkoholholdig drikke etter klokken 02.00 - mot klokken 03.00 i dag.

Forebygge vold

Ifølge Helse- og omsorgsdepartementet har den siste timen med alkoholservering nattetid store menneskelige og samfunnsmessige kostnader der mange skades eller blir utsatt for vold. Ved en innskrenking av skjenketidene skal dette forebygges.

Hva mener du? Si din mening om skjenketidene under.

- Vi vet at begrenset tilgjengelighet, herunder begrensede skjenketider, er blant de viktigste virkemidlene for effektivt å forebygge alkoholskader. Videre vet vi at svært mange som oppsøker legevakt etter voldssituasjoner er alkoholpåvirket, uttaler helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap).

Tror ikke på mindre vold

Justispolitisk talsmann i Frp, Jan Arild Ellingsen, har ingen tro på at dette forslaget vi redusere volden på byen.

- Jeg tror problemet ligger hos dem som drikker seg fulle hjemme eller andre steder og drar inn til byen til byen for å lage bråk, sier Ellingsen til tv2nyhetene.no.

Han mener dermed det er de som ikke kommer inn på utestedene som står for bråket, og legger til at han har tiltro til at jobben dagens skjenkekontrollører gjør er viktig og god.

Frp-politikeren mener forslaget er en politisk gimmick fra regjeringen som fremmer en kollektiv avstraffelse hans parti tar avstand fra.

- Man fratar jo ikke alle bilen fordi noen råkjører, sier Ellingsen.

Han gir likevel regjeringen honnør for å fokusere på ruspolitikk, men tror den beste løsningen vil være mer synlig politi i gatene.

- Våkne i sin egen seng

- Med en begrensning av skjenketiden vil flere oppleve å våkne i sin egen seng på søndag formiddag, snarere enn på sykehus eller glattcelle. Politi og helsevesen får frigjort krefter til andre utfordringer. Dette er god politikk, god samfunnsøkonomi og god forebygging, sier justisminister Knut Storberget (Ap).

Helse- og omsorgsdepartementet planlegger å sende ut høringen om endringer i alkohollovgivningen i løpet av sommeren. Høringsfristen vil være tre måneder.