Jens Stoltenberg slår fast at Sylvia Brustad blir i jobben som næringsminister.  (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)
Jens Stoltenberg slår fast at Sylvia Brustad blir i jobben som næringsminister. (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)
brustad sumo
brustad sumo
Brustad_direkte
Brustad_direkte

Mistillitsforslag mot Brustad

Opposisjonspartiene vil felle Brustad for håndteringen av Aker-saken.

Det er partiene Høyre, KrF og Frp som i ettermiddag har bestemt at de vil stille et mistillitsforslag mot Handels- og næringsministeren.

Partiene skal orientere om beslutningen på en pressekonferanse kl. 18.00.

Brustad blir den første statsråden i den rødgrønne regjeringen som får et mistillitsforslag mot seg.

Jens: - Hun har min tillit

Regjeringen har flertall på Stortinget, og dagens mistillitsforslag vil derfor ikke ha noen reell betydning for statsrådens fremtid.

- Opposisjonspartienes mistillitsforslag til næringsministeren vil ikke få flertall. Sylvia Brustad har min tillit, og fortsetter som næringsminister, sier Stoltenberg til TV 2.

- Kraftig svekket

Politisk redaktør i TV 2, Stein Kåre Kristiansen mener at selv om regjeringen har flertall på Stortinget, er dette meget alvorlig for Brustad.

- Hun har vært altfor passiv, og gjort en altfor dårlig jobb med Røkke-konflikten, forteller Kristiansen som fulgte opposisjonens pressekonferanse.

Han tror det er utenkelig at Jens Stoltenberg vil gå ut og fjerne Brustad så kort tid før valget, men understreker at dette likevel er et stort nederlag for regjeringen.

- Hun blir kraftig svekket, og politisk refset fordi hun har gjort en for dårlig jobb. Hun er en av de svakeste statsrådene i regjeringen, og blir enda svakere etter dette, sier Kristiansen.

Per-Kristian Foss fra Høyre, flankert av Fremskrittspartiets Per Sandberg (t.v.) og Kristelig Folkepartis Ola T. Lånke under onsdagens preffebrief i Stortinget i forbindelse med at opposisjonen vil fremme mistillitsforslag mot nærings- og handelsminister Sylvia Brustad i Aker-saken.  (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)
Per-Kristian Foss fra Høyre, flankert av Fremskrittspartiets Per Sandberg (t.v.) og Kristelig Folkepartis Ola T. Lånke under onsdagens preffebrief i Stortinget i forbindelse med at opposisjonen vil fremme mistillitsforslag mot nærings- og handelsminister Sylvia Brustad i Aker-saken. (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)

Ble grillet i Stortinget

Kontroll- og konstitusjonskomiteen holdt høring om behandlingen av Aker-saken den 20. mai.

Da ble Brustad grillet av opposisjonen. De følte imidlertid ikke at de fikk gode nok svar på hvorfor det gikk så lang tid før det ble reagert på de interne transaksjonene i Aker-systemet.

– Vi har ikke vært oppe i en slik situasjon før. Det er en realitet. Vi må ta lærdom av dette og unngå tilsvarende situasjoner i framtiden, sa Brustad den gang. Det var det nærmeste hun kom en innrømmelse av at staten ikke har gjort nok i saken.

Hun mener at staten umiddelbart tok grep da transaksjonene ble kjent.

Les mer alt om konflikten mellom Røkke og staten: Her er Aker-sakens abc

Sitter trolig trygt

Selv om opposisjonen nå mener alvor med å fjerne Brustad fra ministerposten, er det lite trolig at hun må gå av.

Den rødgrønne regjeringen har flertall på Stortinget, og det er lite trolig at noen av regjeringspartiene vil stemme for mistillitsforslaget.

Brustad er selv sykmeldt fram til 5. juni på grunn av isjias.

tv2nyhetene.no følger saken