Barnetelefon_680 (Foto: TV 2)
Barnetelefon_680 (Foto: TV 2)

Døgnåpen barnetelefon bare åpen om kvelden

Åpen 24 timer i døgnet, men foreløpig bare kvelds- og nattetid.

Alarmtelefonen 116 111 er gratis og skal sikre at voldsutsatte barn fra hele landet kan få hjelp 24 timer i døgnet.

Men tjenesten skal foreløpig bare være tilgjengelig på kvelds- og nattetid. Andre tider på døgnet må barna selv finne fram til sin lokale barnevernsvakt.

- Dette er en alarmtelefon som skal gjelde når barnevernet ikke er åpent, sier barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt i Ap til TV 2.

- Det er jo barn som skal ringe inn her, tror du de skjønner hvordan de skal ta kontakt med det lokale barnevernet? Hvorfor er den ikke åpen hele døgnet?

- Fordi det beste, hvis man er utsatt for omsorgssvikt eller overgrep, er å ta kontakt med sitt lokale barnevern, sier Huitfeldt.

- Omsorgssvikt skjer også på dagen

Barneombud Reidar Hjermann har jobbet mange år for å få på plass en alarmtelefon for barn, men er skeptisk til at telefonen ikke har døgnbemanning.

- Det er jo klart det er en del som kan forbedres her, blant annet så burde det være mulig å ringe 116 111 også på dagtid, fordi det av og til er vanskelig å få tak i det lokale barnevernet på dagtid, sier Hjermann til TV 2 Nyhetene.

Landsforeningen for barnevernsbarn som har vært pådrivere for å få i gang alarmtelefonen, er skuffet over at tjenesten ikke skal være døgnåpen.

- Det burde vært åpent fra 12 til 12, omsorgssvikt skjer også på dagtid, sier sentralstyremedlem Anne Marie Koland til TV 2 Nyhetene.

Gjennom skoler og barnehager

Barne- og likestillingsdepartementet vil ikke markedsføre nødnummeret for barn slik andre nødnummer har vært presentert i landsomfattende kampanjer.

I stedet satser de på markedsføring gjennom skoler og barnehager, med hjelp fra Kunnskapsdepartementet.

- Vi tror at dette skal bli en del av det ordinære tilbudet som man får kontakt på. Tenk hvordan barn for eksempel lærer om brannvesenet og politiet på skolen. Det skjer gjennom det ordinære arbeidet, det skjer hver eneste dag i norske barnehager og på norske skoler. Sånn ønsker vi også at det skal være med denne alarmtelefonen, sier barne- og likestillingsministeren.

Vil sjekke kunnskapen

Statsråd Huitfeldt ønsker ikke å fortelle TV 2 hvor mye penger som er satt av til informasjonsarbeidet rundt alarmtelefonen, men sier at de vil jobbe tett med Kunnskapsdepartementet.

Barneombudet sier han vil følge nøye med på om barna faktisk får kunnskap om alarmtelefonene.

- Det er enormt viktig at alle voksne og alle barn i Norge kjenner til 116 111 som er nummeret til alarmsentralen, og det er myndighetenes ansvar å sørge for det. Jeg vil i løpet av året undersøke hvordan kjennskapen til dette er rundt omkring hos barn og unge. Og er det for dårlig er det myndighetenes ansvar å gjøre noen grep, sier Hjermann.