Et Air France-fly forsvant natt til mandag fra radaren. Trolig har det styrtet.  (Foto: OFF/AFP/SCANPIX)
Et Air France-fly forsvant natt til mandag fra radaren. Trolig har det styrtet. (Foto: OFF/AFP/SCANPIX)

- Så brann i havet der flyet styrtet

Flyvere som passerte stedet der Air France-maskinen forsvant, observerte det de mente var brann i havet tidlig mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det opplyser Brasils største flyselskap TAM i en e-post til nyhetsbyrået AP. Observasjonen ble gjort cirka 40 minutter etter at ulykkesflyet hadde kontakt med bakkemannskap i Brasil for siste gang.

Et brasiliansk nyhetsbyrå opplyser at flyvåpenet etterforsker rapporten.

«Orange flekker»

- Det er informasjon om at piloten på et TAM-fly så flere orange flekker på sjøen under flyvning over området hvor Air France-flyet forsvant, sier oberst Jorge Amaral, en talsmann for det brasilianske flyvåpenet.

TAM-flyet var på vei fra Paris til Rio og fløy samme rute som den franske Airbus-maskinen. Flyverne som førte TAM-flyet hørte om ulykken først etter at de kom fram til Brasil.

Verste siden 2001

228 mennesker var om bord i Air France-flyet da det forsvant etter drøyt fire timers flyvning, noe etter klokken 04 mandag morgen norsk tid.

Les mer: Flykatastrofen time for time

Om det ikke finnes overlevende etter styrten, vil det være den verste flyulykken i verden siden 2001.

Utelukker ingen hypoteser

Det har blitt spekulert i om et lynnedslag kan ha satt flyets værradar ut av drift. Det ville vært kritisk i uvær i nattemørket. Det forklarer imidlertid ikke hvorfor pilotene på AF447 ikke sendte ut noen nødmelding.

Den eneste rapporten som kom fra maskinen før den forsvant, var en automatisk melding om tap av trykk og feil ved det elektriske systemet. Meldigen ble sendt til Air Frances tekniske base ved hjelp av et nødbatteri klokken 04.14 mandag.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy sier at ulykkesårsaken er ukjent og at ingen hypoteser kan utelukkes. En storstilet leteaksjon etter flyet hadde tirsdag morgen ikke gitt resultater.

Leteområdet er imidlertid enormt ettersom flyet forsvant i et område uten radardekning. Det eneste holdepunktet man har, er det siste stedet hvor AF447 hadde radiokontakt med bakkemannskaper, 1200 kilometer nordøst for Natal. Havet i området er mellom 3000 og 6000 meter dypt.

Nordmenn rammet

Tre nordmenn var om bord i flyet, blant dem 37 år gamle Kristian Berg Andersenfra Oslo. Det opplyser StatoilHydro i en pressemelding.

I tillegg er to andre nordmenn savnet. Begge disse er fra Hordaland. Ifølge Kripos blir navnene på de to trolig offentliggjort i løpet av dagen.

Les også: Verdens verste flykatastrofer

Avlyser feiring

TV 2-reporter Elin Sørsdahl forteller tirsdag morgen om en dempet stemning på Charles de Gaulle-flyplassen i Paris.

- Det skulle vært en større feiring i dag i forbindelse med at Singapore Airlines lander for første gang med verdens største passasjerfly, Airbus A380. Det skulle vært en festdag med champagne og orkester, men alt dette er nå avlyst. Fortsatt er det et krisesenter her hvor de pårørende får legehjelp, psykologhjelp og siste informasjon om flytragedien, sier Sørsdahl til TV 2 Nyhetskanalen.

Erfarent mannskap

Air France opplyser at kapteinen på ulykkesflyet var en 58 år gammel franskmann som har jobbet i selskapet siden 1988. Han har 11.000 timer bak seg i luften og 1700 timer med Airbus A330/A340.

De to copilotene var 37 og 32 år gamle og hadde en henholdsvis 6600 og 3000 timer i lufta.