imam (Foto: TV 2)
imam (Foto: TV 2)

PST presset frem familiegjenforening for imam

Imam Abdul Rauf blir utvist fra Norge, nesten åtte år etter at PST presset UDI til å gi imamen familiegjenforening.

Imam Abdul Rauf kom til Norge i 2000 med kone og barn. UNHCR mente at han hadde et beskyttelsesbehov etter å angivelig ha uttrykt seg kritisk til talibanregjeringen.

PST krevde gjenforening

13. november 2001 skrev overvåkingssjef Per Sefland et høyst uvanlig brev til Utlendingsdirektoratet, UDI. I brevet sto det at Abdul Rauf Mohamad - den tidligere talibanministeren - nå samarbeidet med overvåkingstjenesten.

Men for at samarbeidet skulle fortsette var det en forutsetning at hans familie kom i sikkerhet, skrev Sefland. Bare ti dager senere fikk fire familiemedlemmer innvilget opphold i Norge.

Overvåkingssjef Sefland hadde presset UDI til å omgå regelverket, fordi Abdul Rauf skulle bli en viktig kilde. I dag er Sefland sysselmann på Svalbard. Han vil ikke vil intervjues om saken.

UDI vil ikke uttale seg om saken - se mer i videovinduet under (artikkelen fortsetter):

315691

Aksjonerte mot miljøet rundt Rauf

Nåværende PST-sjef, Jørn Holme, vil heller ikke uttale seg. Men nylig fortalte han om bekymringsfull radikalisering i Norge.

- Vi har hatt en aksjon nå den siste tiden, hvor vi har hatt forebyggende samtaler med 25 ungdommer, som har vært på vei inn i et ekstremt, islamistisk miljø, sa Jørn Holme 15. mai.

Rundt halvparten av personene PST aksjonerte mot tilhører miljøet rundt Abdul Rauf. Mannen som skulle bli en viktig kilde for sikkerhetstjenesten ble et problem for norske myndigheter.

Abdul Rauf sier at han ikke utgjør noen terrortrussel, og sier til TV 2 at han vil anke utvisningsvedtaket:

315700