trond giske_680 (Foto: SCANPIX)
trond giske_680 (Foto: SCANPIX)

Vil trosse forbudet mot politisk TV-reklame

Forslaget om å tillate politisk reklame ble avvist i Stortinget fredag.

Et forslag om å tillate politisk reklame i fjernsyn ble i dag avvist av Stortinget. Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet vil likevel trosse flertallet og kjøpe reklameplass dersom de kommersielle TV-stasjonene åpner for det.

Frp-general Geir Mo mener politisk TV-reklame må til om partiet skal vinne slaget om velgerne

- Vi er i dialog med TV 2. Vi har vært klare overfor både TV 2 og andre at vi ønsker å distribuere reklamefilm på deres kanaler. Så om TV 2 sier ja, er vi klare, sier han til TV 2 Nyhetene.

Endrer NRK-plakaten

Men i dag avviste det rødgrønne flertallet på Stortinget et forslag om å tillate politisk reklame i TV, til tross for at dagens forbud er i strid med en dom fra menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

- Jeg synes det er viktig at vi tar på alvor når vi har fått en dom imot oss i den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Det er det sjelden Norge får av denne karakter, og det burde vi hav tatt på alvor som nasjonalforsamling, sier nestleder i Venstre, Trine Skei Grande.

I stedet endrer Regjeringen NRK-plakaten for å sikre småpartiene dekning. Regjeringen kjøper også sendetid på Frikanalen til minipartier.

- Frikanalen sier de vil prioritere små partier foran valg, partier som uansett kan sende gjennom hele året. Dermed ivaretar vi kravet fra domstolen, nemlig at småpartiene i Norge må få bedre ytringsfrihet, sier kulturministeren.

Vil brenne Koranen

Ett av partiene som nå vil slippe til er NorgesPatriotene. De vil brenne Koranen på TV.

- Som et stunt vil vi vurdere å brenne boka, som vi da vil sende på Frikanalen. Det vil i så fall bli dedikert til Trond Giske og den norske regjering som takk for at han har betalt denne plassen for oss, sier partiformann i Norgespatriotene, Øyvind Heian.

Både Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre ønsker å kjøpe reklameplass på TV dersom de får tilbud om det. TV 2 teller fortsatt på knappene.

- Det kommer vi til å ta en beslutning om i løpet av veldig kort tid. Vi har fått en juridisk utredning som vi skal gjennomgå. Så får vi se om vi får tatt en beslutning i løpet av noen dager, sier kommunikasjonssjef i TV 2, Rune Indrøy.