Imam Abdul Rauf kom til Norge i 2000, og skal kastes ut av landet. (Foto: TV 2)
Imam Abdul Rauf kom til Norge i 2000, og skal kastes ut av landet. (Foto: TV 2)

Taliban-minister utvises

UDI har fattet et vedtak om å utvise den mye omtalte imamen Abdul Rauf Mohammad.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utlendingsdirektoratet (UDI) har fattet et vedtak om å utvise imamen Abdul Rauf Mohammad. Mannen som tidligere var helseminister i Taliban har lenge vært i medienes og Politiets sikkerhetstjenestes (PST) søkelys.

Nylig mistenkte Politiets sikkerhetstjeneste at han planla terror i Norge.

- UDI har fattet et vedtak om utvisning av min klient. Det er det eneste vi vet nå. Hva det begrunnes med vet vi ikke fordi vi ikke har fått vedtaket. Vi har bare fått en telefon om at de har fattet vedtaket for to dager siden, sier Raufs advokat Shazad Nazir til TV 2 Nyhetene.

Vold i familien

- Det som har skjedd er at vi har fattet et vedtak om å utvise ham på grunnlag av at han er dømt for vold mot sin datter, og det vedtaket ble fattet denne uken, sier assisterende direktør ved UDI, Frode Forfang til TV 2 Nyhetene.

I september i fjor ble imamen dømt for fire måneders fengsel for vold og trusler mot datteren sin. Denne dommen gjorde at UDI aldri trengte å ta stilling til om imamen utgjorde noen trussel for rikets sikkerhet.

- PST har ikke hatt noen påvirkning på beslutningen vi nå har tatt, sier Forfang.

Det har vært mye snakk om Taliban-medlemmer som har fått opphold i Norge. Forfang avviser imidlertid at dette har er grunnen til at vedtaket ble fattet nå.

- Dette er en sak vi har jobbet med i flere måneder, og det ble varslet utvisning tidligere i vinter. Vi har nå fattet et vedtak som baserer seg på den straffedommen han har fått. Det er det som er grunnlag for utvisningen, sier han.

Kommer til å anke

Imamens advokat mener voldsdommen ikke kvalifiserer til utsendelse.

- Det forholdet er en voldskrenkelse, som UDI har blåst opp i langt større grad enn de egentlig kan gjøre i denne saken, sier advokat Shazad Nazir.

Advokaten sier at hans klient tar avgjørelsen tungt.

- Han tar det veldig tungt. Han synes begrunnelsen fra UDI er vanskelig å forholde seg til, sier han.

UDI mener også at imamen kan sendes trygt tilbake til hjemlandet Afghanistan, men advokaten hans varsler kamp.

- Vi kommer først til å vurdere begrunnelsen i dette utvisningsvedtaket, og vi vil da etter å ha vurdert det komme tilbake til hva vi gjør videre.

- Blir det en anke?

- Det blir en anke, sier Nazir.

Vedtaket kan påklages til Utlendingsnemnda, som i så tilfelle vil gå gjennom saken på nytt.

- Systemet fungerer

Arbeids- og inkluderingsdepartementet mener utvisningsvedtaket viser at det norske systemet fungerer.

- Generelt sett vil det jo oppleves provoserende at personer som har søkt beskyttelse i Norge misbruker den beskyttelsen til å begå overgrep mot andre personer, sier statssekretær Libe Rieber-Mohn til TV 2 Nyhetene.

- Er du lettet over at han nå blir utvist?

- Jeg kan ikke kommentere enkeltsaker, men på generelt grunnlag er det viktig at personer som begår alvorlig kriminalitet faktisk utvises. Og det viser jo også at systemet fungerer, sier hun.

315680