vildanden1 (Foto: Hans Magnus Skrede)
vildanden1 (Foto: Hans Magnus Skrede)

Urin og avføring på teaterscene i Bergen

Den kontroversielle Festspill-versjonen av «Vildanden» ble enda mer kontroversiell torsdag kveld.

vilanden2 (Foto: Hans Magnus Skrede)
vilanden2 (Foto: Hans Magnus Skrede)
Stykket er en del av Festspillene i Bergen, og har vakt sterke reaksjoner. Flere ganger er stykket blitt stanset av festspilldirektøren, etter at den bisarre tolkningen av Ibsen-stykket har vart i ni timer.

Forlot salen

I Festspillprogrammet omtales stykket som dekonstruering av merkevaren Ibsen. En av de første forestillingene måtte stoppes da tidskjemaet sprakk fullstendig og framføringen måtte avbrytes nærmere klokken halv tre på natten.

Festspill-direktør Per Boye Hansen tok selv grep og stoppet stykket. Da hadde mange allerede forlatt salen i løpet av de foregående timene.

Torsdag skapte stykket reaksjoner igjen. Regine Forthun (18) var blant publikum, men forlot salen før den seks timers lange oppsetningen var fullført.

- Måtte ut og spy

Etter stykket ble Regine oppringt av en bekjent, som medvirker i stykket.

- Han fortalte at regissør Vegard Vinge i en scene krabbet over gulvet mens han ble pisket. Idét han krøp over gulvet skal han ha snudd seg på ryggen og urinert inn i sin egen munn. Da han krøp videre, kunne en ifølge vennen min tydelig se avføring renne ut av baken, sier Regine Forthun.

- Det hele var så ekkelt at min venn måtte ut og spy - det var da han ringte til meg, forteller Forthun.

Må være forberedt på sterke inntrykk

Festspilldirektør Per Boye Hansen sier til tv2nyhetene.no at han ikke har mottatt noen klager etter torsdagens forestilling, men at han beklager at vedkommende tilskuer fikk en ubehagelig opplevelse. Festspilldirektøren mener at man må være forberedt på sterke inntrykk når man går på teater.

TISS OG BÆSJ-TEATER: Vegard Vinge regisserer Festspill-versjonen av «Vildanden». (Foto: Lise Åserud)
TISS OG BÆSJ-TEATER: Vegard Vinge regisserer Festspill-versjonen av «Vildanden». (Foto: Lise Åserud)
- Vi har kommunisert tydelig til publikum at det er sterke inntrykk, sier Hansen.

- Urin og avføring på scenen?

- Det er jo en slags performance. Men at kunstnerne pusher grensene på denne måten, har jeg lite sans for. Jeg opplever det som infantilt.

Men Per Boye Hansen sier til tv2nyhetene.no at mye har gjort dypt inntrykk på ham i dette stykket.

- Et teater som virker veldig meningsfylt, særegent og gripende.

Måtte hives ut

Også torsdagens forestilling gikk utover tidsskjemaet på festspillene. Da festspilldirektøren kom til Villanden-oppsetningen rundt klokken ett på natten var det fortsatt fullt kjør på scenen.

- Jeg måtte komme og hive dem ut i går også, ja. Klokken halv tre satt det fortsatt et femtitalls personer i salen, sier festspilldirektøren.

Stykket går også lørdag 30. mai og mandag 1. juni. For dem som ikke fikk med seg stykket under Festspillene, blir det nye anledninger når stykket settes opp på Black Box Teater i Oslo senere i år.