stol
stol

Svensk barnesete stemplet som «livsfarlig»

- Skremmende, sier eksperter om stolen som også selges på det norske markedet.

Det anerkjente svenske forbrukermagasinet Råd och Rön har testet 11 ulike bilbarneseter. Ett av setene, Emmaljungas First Class 0+, blir totalslaktet og stemples som direkte livsfarlig, skriver Teknikens Värld.

Se også: Test av varmeposer for barn

Se også: Test av barnestoler

Stryk

Råd och Röns test viste at festesystemet på Emmaljunga-setet ikke klarte en frontkræsj i 64 km/t. Ved denne hastigheten spratt den framre låsekroken som var festet i basen opp, og setet ble slengt framover og rundt med en voldsom kraft, skriver Teknikens Värld.

- Resultatet er skremmende. Tidligere har vi sett utenlandske lavprismerker gjøre det samme, men ingen svenskeproduserte seter har noen gang vært i nærheten av det her, sier magasinets testkoordinator Ronny Karlsson til SVT Rapport, ifølge Teknikens Värld.

Testen kritiseres

Den svenske trafikkforskeren Thomas Turbell stiller seg kritisk til kræsjtesten som ble utført i 64 km/t istedenfor det normale som er på 50 km/t.

Forskeren mener at ved høye hastigheter vil alt bli ødelagt, også barneseter. Råd och Rön derimot sier at flere av stolene i testen klarte sammenstøtet bra.

- Hadde vi vært for strenge hadde ingen av stolene klart seg, men de aller fleste klarte det, sier Karlsson.

Av de elleve stolene i testen fikk samtlige seter mellom seks og ni, bortsett fra Emmaljunga som kun fikk to poeng.

Her kan du se film fra Råd & Röns test av barnesetet.

Oppgradert versjon

Emmaljunga sier på sine nettsider at barnesetet har blitt oppdatert, og at folk som har en et slikt sete enkelt kan gjøre disse oppdateringene selv. Les mer om dette på Emmaljungas hjemmesider.