Red_Bull_Cola_726880a
Red_Bull_Cola_726880a

«Kokaindrikken» ble solgt i Norge

Deli de Luca stoppet salg etter kokainfunn i Tyskland.

Tidligere i år ble energidrikken Red Bull godkjent for salg i Norge. Fredag i forrige uke ble det funnet spor av kokain i Red Bull Cola, en annen variant fra selskapet, i Tyskland.

Seks tyske delstater la dermed ned forbud mot å selge drikken, og produktet ble fjernet fra hyllene.

«TV 2 hjelper deg» kan avsløre at Red Bull Cola selges i Norge, uten at hverken Mattilsynet eller Red Bull gmbH var klar over det.

Les også: Slik blir «norske» Red Bull

Les også: Fant kokain i Red Bull

Selges i Norge

Ifølge Atle Wold, leder for seksjon for omsetning til forbruker i Mattilsynet, er det bare variantene Red Bull og Red Bull Light som er godkjent for salg i Norge.

Siden nyheten om at mattilsynet i delstaten Nordrhein-Westfalen hadde funnet 0,4 mikrogram kokain per liter i drikken, har det vært mye skriverier om produktet i internasjonale medier.

Og siden søsterproduktene til den populære drikken nå er lovlige i Norge, har den også fått oppmerksomhet her i landet.

- Det er kun Red Bull og Red Bull light som er tilpasset norske regler som er lov å selge i Norge, bekrefter han ovenfor «TV 2 hjelper deg».

Og så vidt Mattilsynet var klar over, var det foreløpig ingen som hadde startet salget av drikkevarene her til lands.

- Negativt for Red Bull

Advokat Jonas W. Myhre har bistått Red Bull GmbH i søknadsprosessen i Norge.

Han stiller seg uforstående til hvordan Red Bull colaen har funnet veien til Deli de Lucas butikkhyller.

- Dette var helt nytt for meg. Red Bull GmbH har ikke noe med dette salget å gjøre, sier han til TV 2 hjelper deg.

Red Bull som snart blir å få kjøpt lovlig i Norge har blitt tilpasset norske lover og regler. Derfor ser både Mattilsynet og Red Bull GmbH det som viktig å hindre parallellimport av produkter som ikke har blitt godkjent til Norge.

- Det vil kunne være negativt for Red Bull GmbH hvis noen via parallellimport selger ikke tillatte produkter.

- Vi må stole på importøren

Daglig leder i Deli de Luca, Thor Johansen, sier til «TV 2 hjelper deg» at de nå har blitt oppmerksom på at det har blitt funnet spor av kokain i brusen.

Han sier han ikke visste at produktet ikke var godkjent av Mattilsynet.

- Den har bare vært i hyllene noen dager, men nå skal den fjernes. I løpet av dagen skal det være umulig å kjøpe den i våre butikker, sier han til «TV 2 hjelper deg».

Etter det «TV 2 hjelper deg» erfarer ble produktene levert til Deli de Luca i forrige uke, og hver butikk fikk i utgangspunktet tilsendt en kartong med colaen.

Johansen sier at de ikke var klar over at produktet var blitt utsatt for salgsnekt i de tyske delstatene før importøren, Lime Nordic AS, tirsdag ettermiddag varslet om at produktet måtte trekkes tilbake.

Lime Nordic AS står bak en rekke av de utenlandske produktene Deli de Luca selger.

- Vi kan ikke kontakte Mattilsynet for å sjekke alle produktene våre, vi må bare stole på importørene våre. Vi har fått en ripe i lakken og må bare ta på oss skylden, sier han til «TV 2 hjelper deg».

- En cola, ikke energidrikk

Daglig leder for Lime Nordic AS, Geir Eide, sier at drikken selges som en vanlig cola, ikke energidrikk, og mener derfor at colaen fritt kan selges i Norge. Selskapet har ikke agentur med Red Bull, men tar inn drikken via England.

- Den er ikke ulovlig å ta inn til Norge, vi trenger ikke en godkjennelse fra Mattilsynet for å ta inn Red Bull Cola til Norge. Den selges som en vanlig cola, ikke en energidrikk, sier han.

Han bekrefter ovenfor TV 2 hjelper deg at produktene nå trekkes tilbake etter funnene i Tyskland, og sier at han er irritert og frustrert over hele situasjonen.

- Har Deli de Luca fått en ripe i lakken, så har også vi fått en ripe i lakken. Vi er irriterte og frustrerte over situasjonen, og nyheten fra Tyskland kommer som et like stort sjokk på alle.