-Jeg følte meg som en gammel gubbe! Jeg sleit i motbakker og fikk gangsperr selv av korte turer.

Det forteller Lars Even Skjegstad som idag er en frisk og rask 55-åring som er medlem av Svestad Isbader og Badstucompagnie.

Blodårer til besvær

Den turglade Nesodden-mannen trodde de vonde beina skyltes dårlig form. Men da han ble innlagt på sykehus, fant legene ut at hovedpulsåren i magen var nesten helt tett. Det er denne åren som forsyner beina med blod. Og siden det bare sivet små mengder blod ned i beina, var det ikke rart at han følte seg tung og sliten i dem.

-Jeg var den tredje grisen!

Lars Even Skjegstad måtte opereres, og han fikk en enestående mulighet av legene på Aker sykehus. Han fikk tilbud om å være den første som fikk skiftet ut den syke delen av hovedpulsåren ved hjelp av kikkehullskirurgi.

-De øvde seg litt på noen griser først. Jeg var den tredje grisen, forteller Skjegstad humoristisk.

-Nå kan jeg gjøre hva jeg vil

Skjegstad husker at det var fantastisk å våkne opp etter narkosen. Han kjente at han var så god og varm i beina, noe som betød at operasjonen var vellykket - blodomløpet hans var som det skulle igjen.

-Nå kan jeg gjøre hva jeg vil. Jeg løper en del og har lagt om livsstilen, forteller 55-åringen.

Karkirurgiens dag

Onsdag arrangerte sykehus over hele landet "Karkirurgiens dag". Årsaken er at folk med plager i blodårene er en stille pasientgruppe som fortjener mer oppmerksomhet og informasjon, ifølge Norsk karkirurgisk forening. Les mer om sykdommer i blodkarene på karkirurgi.org

Avdelingsoverlege Jon Otto Sundhagen svarte på spørsmål om blodkar-sykdommer. Les svarene her!