David Irving ankom TV 2s studio i Oslo klokken 12 tirsdag. Mange demonstrater ble bedt om å forlate området av politiet på stedet.  (Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX)
David Irving ankom TV 2s studio i Oslo klokken 12 tirsdag. Mange demonstrater ble bedt om å forlate området av politiet på stedet. (Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX)

Her kommer David Irving til TV 2

Demonstranter sperret gata utenfor TV 2s lokaler i Oslo. Irving ble intervjuet av Tabloid i dag. Måtte rømme mot kjøreretningen etterpå.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den omstridte historikeren David Irving ankom like etter klokka 12 TV 2s lokaler i Oslo sentrum. Utenfor hadde flere demonstranter møtt opp for å sperre bilen som fraktet Irving, som etter planen skal intervjues på Tabloid i dag.

(Foto: Birger Henriksen/TV 2)
De om lag 15 demonstrantene sperret Kirkegata som går forbi TV 2, og hindret Irving og kjøre inn til tv-kanalen. Demonstrantene fra SOS Rasisme holdt plakater med teksten «Nazister er ikke velkomne i Norge».

Like etter kom politiet kom til stedet med flere enheter. De tok plass utenfor inngangen til TV 2, og bortviste demonstrantene.

- Hvem betaler?

- Jeg lurer på hvor mye de er blitt betalt for å komme hit og demonstrere, spør Irving da TV 2 intervjuet før han gikk inn i studio.

- I en demonstrasjon som dette er noen betalt for å trykke plakater, noen får betalt for å hyre bussene, noen er betalt for å frakte disse menneskene her. Jeg lurer på hvorfor ikke journalister ikke undersøker hvem som står bak dette, sier han.

- Hvorfor tror du de er her?

- De har vel ikke noe bedre å gjøre. De går sikkert på trygd, og må ikke arbeidet for å leve sånn som du og meg.

Når det gjelder Irving selv er det TV 2 som har betalt reise og opphold, i anledning intervjuet med Tabloid.

- Det er vanlig praksis å dekke reisen til gjestene våre, sier redaksjonssjef i Tabloid, Ida Kalheim til tv2nyhetene.no.

Se hele intervjuet med Irving på TV 2 klokka 18.55.

- Motbydelig

Demonstrantene tok plass tvers over gata for TV 2 etter bortvisningen av politiet. De er innstilt på å forfølge Irving for å vise sin motstand.

- Det er motbydelig av TV 2 å invitere David Irving til å snakke i Tabloid i kveld. Det skulle bare mangle at vi ikke viser den stolte tradisjonen vi har i Norge med motstand mot nazisme ved å stå utenfor, sier leder av SOS Rasisme Trond Torbjørnsen til TV 2 Nyhetskanalen.

- Men hva med retten til å ytre seg?

- Det frie ord er ikke til for at folk skal spre sitt hat og bygge opp under myter om en verdensomspennende jødisk konspirasjon. David Irving er en farlig person, og han er en person som er i stand til å samle nazibevegelsen rundt i verden under sine vinger, sier Torbjørnsen.

Minst en demonstrant ble pågrepet etter protestene mot David Irvings intervju med TV 2.  (Foto: Birger Henriksen/TV 2)
SOS Rasisme sier det var en seier at Litteraturfestivalen i Lillehammer trakk invitasjonen til Irving. De mener det er viktig å bekjempe det de kaller påstander fra historikeren.

- Vi skal møte ham, konfrontere ham, og si vår mening. Men vi skal ikke slå, det er ikke vår oppgave. Det er sånn at selv om man kan snakke om ytringsfrihet, har man ikke rett på mikrofonstativ når man kommer med giftige løgner som han gjør, sier Torbjørnsen.

Mot kjøreretningen

Etter å ha blitt intervjuet av Tabloid, ble David Irving forsøkt fraktet ut bakveien fra TV 2. Demonstrantene stod langs veien mot Stortorget, og bilen med Irving valgte å kjøre mot kjøreretningen nedover Kirkegata i stedet.

Det ble anløp til trafikkaos da bilen kom mot trafikken, og sjåføren måtte kjøre via fortauet for å slippe unna demonstrantene som kom løpende etter. Enkelte forsøkte å angripe bilen ved å rive av vindusviskerne og slå med plakatene.

Se video her:

Trakk invitasjonen

David Irving ble først invitert til Norsk Litteraturfestival på Lillehammer, men så trakk festivalen invitasjonen tilbake.

- Jeg følte meg beæret over å få holde tale ved Litteraturfestivalen. Og jeg ble fornærmet da de avlyste, sier Irving til TV 2 Nyhetene.

Irving bestemte seg likevel for å reise til Norge på eget initiativ, og skal holde sitt eget møte i Lillehammer under festivalen.

- Jeg lar meg ikke bringe til taushet, sier den omdiskuterte nazihistorikeren som nekter for at nazistenes jødeutryddelser fant sted.

Boikottes av hoteller

Hoteller på Lillehammer har innført felles boikott av den omstridte holocaustfornekteren David Irving.

- Jeg har venner der, og de har nå hjulpet meg med å finne et sted å bo, sa Irving til ABC Nyheter.

Demonstrantene forsøkte å hindre David Irving å komme seg inn til studio i Karl Johans gate. (Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX)