fazal_hussain (Foto: TV 2)
fazal_hussain (Foto: TV 2)

Pakistansk organisasjon innrømmer falske bilag

Lederen for Norges største innvandrerforening innrømmer å ha forfalsket underskriftene til en pakistansk statsråd og høyesterettsdommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Pakistan Velferds Organisasjon sendte falske bilag til Utenriksdepartementet etter å ha mottatt 265.000 kroner i offentlig støtte.

I forrige uke kunne TV 2 avsløre at den samme organisasjonen har mottatt store offentlige tilskudd fra Oslo kommune, basert på sine medlemslister. Men da TV 2 ringte et utvalg av medlemmene sa 80 prosent at de ikke var medlemmer. Oslo kommune gransker nå organisasjonen for mistanke om medlemsjuks.

Les mer: 8 av 10 benekter medlemskap

Men organisasjonen er også kommet i søkelyset til Utenriksdepartementet. Årsaken er et seminar om islam og demokrati i Oslo.

22. og 23. februar arrangerte Pakistan Velferds Organisasjon seminaret hvor de fikk 265.000 kroner fra Utenriksdepartementet. En rekke prominente gjester fra Pakistan var invitert til å delta.

Mahmood: - Var med

I tildelingsbrevet fra UD står det:

«Dette initiativet er meget bra. Norge trenger mer dialog rundt islam og demokrati».

Ap-politikeren Khalid Mahmood har i en årrekke hatt sentrale verv i Pakistan Velferds Organisasjon. Frem til slutten av februar var han sekretær i foreningen.

- Jeg var med å arrangere dette seminaret, men jeg hadde ikke noe med regnskapet å gjøre, sier Mahmood.

Den profilerte innvandrertalsmannen sier han trakk seg som sekretær en uke etter seminaret fordi han hadde for mye å gjøre. TV 2 har gjennomgått regnskapet som viser hvordan UDs penger ble brukt. På ett av de innsendte bilagene står det at en statsråd fra Pakistan fikk 14.000 kroner i honorar. Det er datert 23. februar 2009:

(Artikkelen fortsetter under)

Faksimiler av bilagene som Pakistan Velferd Organisasjon innrømmer å ha forfalsket. (Foto: TV 2)
Faksimiler av bilagene som Pakistan Velferd Organisasjon innrømmer å ha forfalsket. (Foto: TV 2)

- Ingen honorar

Doktor Farooq Sattar er en høyt respektert minister i den pakistanske regjeringen og er svært populær blant millioner av velgere fra partiet MQM. Men han ble svært overrasket da TV 2 spurte om han fikk honorar etter seminaret i Oslo. Svaret hans var et kontant nei.

- Nei, jeg fikk ingen honorar for foredraget mitt. Jeg fikk bare dekket fly og hotellavgiftene mine, sier Sattar.

Etter å ha fått tilsendt det signerte bilaget beordret en tydelig opprørt minister sitt eget departement om å etterforske saken. I en e-post til TV 2 skriver statsråden:

«Når det gjelder kvitteringen hvor det står at jeg har mottatt 14.000 kroner i honorar vil jeg si at dette ikke er min signatur».

Arbeiderpartiets stortingskandidat til høsten, Khalid Mahmood, mener han ikke vet noe om hvem som skrev bilagene.

- Dette har ikke jeg noe med. Regnskapet må leder og kasserer svare for. Jeg gikk av som sekretær etter seminaret, sier Mahmood.

Men det er ikke bare statsråden som anklager Norges største innvandrerforening for dokument forfalskning. En pakistansk høyesterettsdommer sier det er løgn at han fikk 15.000 kroner i honorar, slik et annet bilag viser.

I en e-post til TV 2 skriver dommeren Saqib Nisar fra Lahore High Court:

«Jeg fikk ingen betaling for foredraget av arrangørene. Og siden jeg ikke har mottatt penger er heller ikke underskriften min».

Khalid Mahmood oppgis som kontaktperson på flere av bilagene som er sendt til Utenriksdepartementet. Men den profilerte politikeren mener det er lederen for organisasjonen som må svare for seg.

- Skrev «on behalf of them»

Og leder Fazal Hussain innrømmer at han har skrevet underskriftene til både statsråden og høyesterettsdommeren.

- Hvorfor har dere forfalsket to signaturer?

- Jeg hadde dårlig tid og jeg hadde spurt dem. Dette er en frivillig organisasjon og det er ikke lett å gå til slike folk og be dem om å underskrive eller kvittere, sier Fazal Hussain.

- Skriver dere ofte slike kvitteringer?

- Nei, nei, nei.

- Er det første gang?

- Ja, det er første gang. Vi har ikke erfaring og har ikke hatt konferanser tidligere.

- Men dere har hatt en organisasjon siden 1974?

- Ja, ja.

- Og dere har vel laget regnskap tidligere?

- Ja, men jeg spurte dem om å lage en kvittering på vegne av dem. Og de sa ok, sier Hussain.

- På norsk kalles dette juks.

- Nei, jeg synes ikke dette er juks, sier lederen av den norsk-pakistanske foreningen.

UD gransker

Men til tross for falske underskrifter hevder Hussain at statsråden og høyesterettsdommeren fikk penger.

- De fikk penger. Men kvitteringen skrev jeg «on the behalf of them».

UD reagerer sterkt på TV2s opplysninger og har satt i gang gransking av organisasjonen.

- Vårt interne kontrollorgan har rutiner for hvordan de etterforsker slike opplysninger. Jeg har fått bekreftet at de vil ta saken alvorlig og gå videre med det med en gang, sier UDs pressetalskvinne, Ragnhild Imerslund.

UD gransker også andre bilag etter seminaret, blant annet en håndskrevet giro som viser reiseutgifter på 120.000 kroner. I løpet av to dager ble det også spist mat for mer enn 60.000 kroner - på skattebetalernes regning.

I rapporten til Utenriksdepartementet avslutter Pakistan Velferds Organisasjon med følgende ord:

«Alt gikk riktig for seg og vi hadde ingen problemer bortsett fra at våre utenlandske gjester ble møtt av en barsk kong vinter».