sandberg2680 ( © TV 2)
sandberg2680 ( © TV 2)
død680 (Foto: Sara Johannessen / SCANPIX)
død680 (Foto: Sara Johannessen / SCANPIX)

Sier ja til aktiv dødshjelp

Landsmøte i Frp går inn for at det kan gis aktiv dødshjelp under spesielle omstendigheter.

Flertallet på Frps landsmøte gikk lørdag inn for å tillate aktiv dødshjelp under spesielle omstendigheter.

Spesielle tilfeller

Forslaget ble vedtatt med 131 av 235 stemmer og både Per Sandberg og Siv Jensen skal ha stemt for forslaget.

Hvorfor har du stemt ja til aktiv dødshjelp?

- Det er jo fordi vi har mange situasjoner hvor det drives aktiv dødshjelp i det skjulte. Ved å gå inn for aktiv dødshjelp får vi dette inn i kontrollerte former, forteller Frps første nestleder Per Sandberg til TV 2 Nyhetene.

Se video i toppen av artikkelen!

Partiledelsen har skiftet standpunkt.

Landsstyre gikk tidligere i vår inn for et nei til aktiv dødshjelp. Også da var det Siv Jensen som ledet møte. Likevel stemte begge nestlederne, og partiformannen nå ja forslaget.

Hvorfor går dere nå mot landsstyre?

- Det har vært debatt internt i partiet helt siden landsstyre gikk inn for nei. Det har skjedd en endring og vi har hatt utredninger internt, vi har sett på hvordan dette praktiseres i de landene som har innført dette i Europa, og vi har fått relativt godt dokumentert at dette foregår i Norge også, under uakseptable forhold, oppgir Sandberg som begrunnelse ovenfor TV 2 Nyhetene.

GODE ARGUMENTER: Per Sandberg mener å ha nok gode argumenter for aktiv dødshjelp, at han stemte for forslaget. ( © TV 2)
GODE ARGUMENTER: Per Sandberg mener å ha nok gode argumenter for aktiv dødshjelp, at han stemte for forslaget. ( © TV 2)

Gikk to runder

Men forslaget ble ikke vedtatt uten dramatikk. Avstemningen måtte gjennomføres to ganger da flere av delegatene etter første runde mente de ikke hadde forstått hva det var de hadde stemt ja eller nei til.

Først ute i Norge

Landsstyret har vedtatt at Frps representer skal fristilles i spørsmålet, hvilket betyr at Frp er det første norske partiet som tillater aktiv dødshjelp.

- Fremskrittspartiet har vedtatt dette på landsmøte, men det er viktig å presisere at når spørsmålet kommer opp til behandling i våre organer, så fristilles representene.