Titusener av barn har blitt utsatt for overgrep av prester og nonner i skoler og barnehjem drevet av Den romersk katolske kirken i Irland.  (Foto: PETER MORRISON/AP)
Titusener av barn har blitt utsatt for overgrep av prester og nonner i skoler og barnehjem drevet av Den romersk katolske kirken i Irland. (Foto: PETER MORRISON/AP)

Grufulle overgrep avdekket i Irland

Rapport slår fast systematisk misbruk av barn ved barnehjem og skoler i over 50 år.

Granskingen av Irlands romersk-katolske skoler og barnehjem avslører at tusener av gutter og jenter er blitt voldtatt, mishandlet og terrorisert av prester og nonner i årtier.

Myndighetene tidde om det de visste.

Opplysningene stammer fra en 2.600 siders rapport som er utarbeidet etter en omfattende gransking ledet av dommeren Sean Ryan. Granskingen har pågått i ni år.

John Kelly ble selv misbrukt som barn, og er nå koordinator for gruppen Survivors of Child Abuse i Irland.  (Foto: PETER MUHLY/AFP)
John Kelly ble selv misbrukt som barn, og er nå koordinator for gruppen Survivors of Child Abuse i Irland. (Foto: PETER MUHLY/AFP)
- Barn levde daglig i frykt fordi de ikke visste hvor eller når det neste overgrepet skulle komme, står det i rapporten.

Regelmessige voldtekter og overgrep

Mer enn 30.000 barn, kategorisert som småkriminelle, skoleskulkere og «uekte» barn, ble sent til katolskstyrte skoler, barnehjem og andre institusjoner i årene fra 1930 fram til 80-tallet, da de fleste ble stengt.

Rapporten slår fast at overgrep og voldtekter skjedde regelmessig i guttenes skoler og barnehjem, mens det hos jentene ikke var like vanlig med voldtekt som avstraffelse og vold som skulle få jentene til å føle seg nedverdiget.

- På noen skoler var det vanlig med rituell avstraffelse. Jenter ble slått med redskaper som var spesiallaget for å maksimere smerten, og de ble slått over hele kroppen, står det i rapporten ifølge nyhetsbyrået AP.

- Behandlet som slaver og fanger

Rapporten sier at overlevende ofre, nå i alderen 50 til 80, var entydige i oppfatningen om at instutisjonene behandlet barna som slaver eller fengselsfanger.

John Kelly er koordinator for organisasjonen Overlevende etter barnemishandling i Irland. I 1965 ble han plassert på en forbedringsanstalt i Daingean etter han ble beskylt for å ha stjålet en sjokolade.

Som tenåring ble han seksuelt misbrukt og slått på anstalten.

- Myndighetene gav fra seg ansvaret for barna, og sa at disse menneskene kunne gjøre hva de ville med oss. Og det var akkurat det de gjorde, sier Kelly til New York Times.

- Jeg er sinna og bitter og vi føler oss holdt for narr og lurt, sier Kelly og legger til at denne rapporten som ble lagt fram onsdag på ingen måte føles som en oppreisning.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det var et stort presseombud på plass da spesialkommisjonen la fram rapporten i Dublin onsdag.  (Foto: PETER MORRISON/AP)
Det var et stort presseombud på plass da spesialkommisjonen la fram rapporten i Dublin onsdag. (Foto: PETER MORRISON/AP)

Dersom noen barn meldte fra om overgrep, hendte det i få tilfeller at myndighetene foretok seg noe, men alle overgrep ble behandlet som enkelttilfeller og man gjorde aldri noe for å avdekke de underliggende systematiske problemene.

I beste fall ble overgriperen flyttet til en annen skole eller barnehjem, i andre tilfeller ble barnet som meldte fra hardt straffet for å ha deltatt i seksuell aktivitet eller for å ha løyet, står det i rapporten.

Kan ikke straffeforfølges

Rapporten foreslår et tjuetall måter myndighetene kan tilby ofrene oppreisning, men funn i rapporten kan ikke brukes til å straffeforfølge overgriperne.

Dette delvis fordi organisasjonen Christian Brothers, som ledet flere av skolene og barnehjemmene, i 2004 saksøkte kommisjonen og vant fram slik at ingen navn, verken på ofre eller overgripere, skulle nevnes i rapporten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kevin Flannagan, bror til Mickey som ble misbrukt som barn, roper til medlemmene av kommisjonen som la fram rapporten under en pressekonferanse i Dublin onsdag.  (Foto: PETER MUHLY/AFP)
Kevin Flannagan, bror til Mickey som ble misbrukt som barn, roper til medlemmene av kommisjonen som la fram rapporten under en pressekonferanse i Dublin onsdag. (Foto: PETER MUHLY/AFP)
I 2003 opprettet myndighetene et fond i samarbeid med kirken som har betalt ut erstatning til 12.000 overlevende ofre, men for å motta erstatning måtte ofrene frasi seg retten til å saksøke kirken eller myndighetene.

Ofrene i Irland har lenge krevd at deres historie blir hørt og gjort offentlig, slik at barn i Irland skulle slippe å bli utsatt for samme behandling. En serie kampanjer og tv-dokumentarer på 1990-tallet førte til at kommisjonen som skulle granske overgrep mot barn ble opprettet i år 2000.

Statsministeren sa unnskyld

I 1999 ga Irlands daværende statsminister, Bertie Ahern, ofre for overgrep i disse institusjonene en uforbeholden unnskyldning og beklaget at myndighetene hadde feilet i deres oppdrag med å avdekke de systematiske overgrepene.

Romersk-katolske ledere har hele tiden kategorisert beskyldningene som overdrivelser og løgner, eller skjøvet skylden over på prester og nonner som var døde og ikke kunne svare for anklagene.

Den irske kommisjon for å granske barnemishandling bygger på intervjuer med tusener av tidligere elever og ansatte ved landets over 250 katolskstyrte skoler, barnehjem og andre institusjoner.