Afghanske talibansoldater samlet i en moské i Andar-distriktet. (Foto: Mohammad Yaqubi)
Afghanske talibansoldater samlet i en moské i Andar-distriktet. (Foto: Mohammad Yaqubi)

- De kan ha drept norske soldater

Talibanavsløringene sjokkerte politikerne på Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nyheten om at flere talibanmedlemmer har fått opphold i Norge førte til at arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen ble hasteinnkalt til Stortingets spørretime.

Andersen måtte onsdag svare på spørsmål fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe, etter at det ble kjent at blant annet en selverklært Taliban-torturist og en tidligere kurér for Taliban er blant dem som har fått opphold i Norge, fordi det ikke ble ansett tilrådelig å sende dem tilbake til Afghanistan.

- Alvorlig svekkelse av asylinstituttet

- Dette fremstår som en alvorlig svekkelse av asylinstituttet, og det leder til å tro at Norge gir opphold og beskyttelse til torturistene og ikke ofre for tortur, heter det i et brev Fremskrittspartiets parlamentariske nestleder Per Sandberg leverte Stortingets presidentskap onsdag.

Sandberg stilte deretter arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen spørsmål om denne saken i slutten av Stortingets spørretime.

Sandberg ville vite om Regjeringen vil ta styring over Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) og endre retningslinjene slik at tidligere Taliban-tilhengere ikke får opphold i Norge.

Dag Terje Andersen avviste at krigsforbrytere har rett til opphold i Norge.

- Skal straffeforfølges

- Personer som mistenkes for det, skal straffeforfølges i Norge. Om personer risikerer forfølgelse i Afghanistan, betyr ikke det at de uten videre får beskyttelse i Norge, svarte Andersen i spørretimen.

Andersen hevdet også at UNE ikke har bekreftet at personer med tilknytning til Taliban har fått opphold i Norge.

Høyres Bent Høie mente UNEs praksis uthuler asylinstituttet, og at Regjeringen må sørge for at UNE endrer sine regler.

- Jeg hadde forventet at statsråden tok denne saken mer alvorlig, sa Høie.

Sps stortingsrepresentant Trygve Magnus Slagsvold Vedum raser etter avsløringene om at talibanmedlemmer har fått opphold i Norge. (Foto: Knut Falch)
Sterke reaksjoner fra Senterpartiet

Også blant de rødgrønne er reaksjonene sterke.

- Jeg synes det er helt uhørt. Disse retningslinjene må endres. Jeg kommer fra et fylke som sender mange soldater til Afghanistan. Vi har hatt store tap. Dette kan ikke fortsette. Regjeringen må endre praksis så snart som mulig, sier Sp-nestleder Trygve Slagsvold Vedum.

Per Sandberg sier i en kommentar til TV 2 at han dessverre ikke er overrasket over nyheten om at talibanmedlemmer har fått opphold i Norge.

- Totalt uakseptabelt

- Det er totalt uakseptabelt, men ingen bombe. Vi har sett en utvikling over flere år at man gir opphold til krigsforbrytere - og nå også torturister og drapsmenn og folk som i hvertfall indirekte har stått bak drap på norske soldater, sier Sandberg.

Sandberg sier han ble skuffet over svaret fra Andersen om at «man vil jobbe videre med saken».

- Det burde vært enkelt å gå inn i retningslinjene. Det kan man gjøre på en dag, fortsetter Sandberg.

- Her er det personer som har vært i krigssituasjoner og i hvertfall indirekte motarbeidet norske soldater. Regjeringen har i hvertfall indirekte gitt opphold til folk som har vært med på drap på norske og andre soldater som jobber for fred i Afghanistan, mener Sandberg.