Væpnede Taliban-krigere fotografert i Orakzai-provinsen i Pakistan onsdag 20. mai.  (Foto: REHMAN ALI/AFP)
Væpnede Taliban-krigere fotografert i Orakzai-provinsen i Pakistan onsdag 20. mai. (Foto: REHMAN ALI/AFP)

Taliban-torturist fikk opphold i Norge

Minst sju talibanmedlemmer har det siste året fått opphold i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Samtidig som norske styrker kjemper mot Taliban i Afghanistan, har Norge blitt et tilfluktssted for talibanere.

Minst sju personer med tilknytning til Taliban har det siste året fått opphold i Norge, viser en gjennomgang Aftenposten har gjort av over 100 Afghanistan-saker.

En selverklært Taliban-torturist fikk opphold i landet fordi han «kom fra er sikkerhetsmessig ustabilt område i Afghanistan, og retur ble ikke ansett tilrådelig».

- Taliban-kurér kunne bli sjikanert og trakassert

Mannen ankom Norge i 2004, og opplyste i sin asylsøknad at han hadde vært med på å arrestere og torturere lokale kommandanter som var i opposisjon til Taliban.

Tv2nyhetene.no kjenner til at Utlendingsnemnda (UNE) i 2007 også innvilget oppholdstilatelse til en tidligere kurér for Taliban.

Tillatelsen ble gitt fordi et flertall i nemnda mente mannen ville oppleve «sjikanering og trakassering» hvis han ble sendt tilbake. Flertallet mente dessuten at «innvandringspolitiske grunner ikke talte i mot at klageren ble innvilget opphold».

I en annen sak fra 2007 ble det brukt mot en etnisk pashtuner fra Khost at han ikke hadde innehatt en høy stilling under Taliban, og heller ikke hadde utført overgrep mot sivilbefolkningen, heter det i avgjørelsen fra Utlendingsnemnda.

Mannen fikk likevel opphold i Norge, fordi han ikke kunne sendes tilbake til området i hjemlandet han kom fra.

Les også: Terror-mistenkt imam utfordrer PST

- Prøver å drepe oss

Afghanistan-veteran kaller situasjonen bisarr.

- Det er ganske merkverdig for norske soldater at de som prøver å drepe oss, får opphold i Norge, sier Lars Henrik Torgersen til Aftenposten.

Han mener det er rart at UDI og UNE er så opptatt av talibanernes ve og vel.

Flyktningestatus

Ifølge Utlendingsdirektoratet kan tilknytning til Taliban gi flyktningestatus i Norge, men det finnes ingen nøyaktig oversikt over hvor mange talibanere som har fått opphold her de siste årene.

- I de tilfellene vi har funnet at UNE har gitt opphold, har det ikke vært til personer som kan hefte for den type hendelser som drap på norske soldater, sier seksjonssjef Ingun Halle i UNE.