Albinoer i Burundi måtte flykte fra personer som ville drepe de. Albinoer blir jaktet på som ingredisens i heksemedisin.  (Foto: Esdras Ndikumana/AFP)
Albinoer i Burundi måtte flykte fra personer som ville drepe de. Albinoer blir jaktet på som ingredisens i heksemedisin. (Foto: Esdras Ndikumana/AFP)

Albino-drapsmenn for retten i Burundi

Elleve menn er tiltalt for å ha drept og partert minst tolv albinoer i Burundi og kan bli dømt til livsvarig fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag startet rettssaken mot mennene, som anklages for å ha stått bak den makabre jakten på albinoer i Ruyigi-provinsen fra september i fjor og til mars i år.

Tolv albinoer ble drept og partert i løpet av perioden. I nabolandet Tanzania har over 40 albinoer blitt drept siden 2007.

Ettertraktede kroppsdeler

Motivet bak drapene var enkelt i all sin grusomhet - kroppsdeler og organer fra albinoer er ettertraktet vare hos heksedoktorer i enkelte stammeområder i Sentral-Afrika, spesielt i Tanzania.

Ifølge tiltalen ble de smuglet over grensa til nabolandet Tanzania og solgt til heksedoktorer, som deretter brukte dem i brygg og lykkeamuletter.

Må beskyttes

Blant ofrene var også små barn, og saken har vakt stor oppmerksomhet i Sentral-Afrika der albinoer ofte blir stigmatisert, utstøtt og jaget for sin synlige annerledeshet.

Aktor i saken håper rettssaken vil stoppe de kriminelle gjengene som over lengre tid har skapt frykt blant albinoer i landet. Myndighetene i Burundi har måttet samle panikkslagne albinoer i egne sentre for å beskytte dem mot drapsmennene.

(NTB/tv2nyhetene.no)