Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell er ifølge PBL nå kjent som mannen som vil fjerne loven og prinsippet om like tilskudd til barn i private og kommunale barnehager. Her besøker han  Sognsveien barnehage.  (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)
Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell er ifølge PBL nå kjent som mannen som vil fjerne loven og prinsippet om like tilskudd til barn i private og kommunale barnehager. Her besøker han Sognsveien barnehage. (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)

2000 private barnehager stenger dørene

Tirsdag kl. 12 stenger barnehagene i protest mot regjeringens forslag til ny barnehagelov.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Private barnehagers landsforbund (PBL) mener loven setter kvaliteten i de private barnehagene i fare når den vil fjerne statstilskuddet.

Derfor har PBL bedt sine 2073 medlemmer streike i dag. Men trolig vil enda flere barnehager gå ut i streik.

Massiv streikestøtte

- Responsen har vært overveldende. Med de bekreftelsene vi har fått vil faktisk flere enn våre over 2000 medlemsbarnehager delta i dagens streik, forteller Jørn Tommy Shjelderup i Private Barnehagers Landsforbund til tv2nyhetene.no

- Et eksempel er Trondheim der vi har 85 meldemsbarnehager, der har nemlig 150 barnehager varslet at de vil stenge klokken 12, legger han til.

Se oversikt over alle lokale markeringer (Tv2nyhetene.no er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne sider).

Årlig koster aktiviteten i norske barnehager 29,3 milliarder kroner. (Foto: Ole Ebbesen/TV 2)

Omstridt barnehagelov

Regjeringen har tidligere gikk utrykk for at den ønsker å endre dagens barnehagelov, slik at det istedet blir opp til enkelt kommune skal bestemme hvordan de private barnehagene skal finansieres.

PBL aksjonerer nå mot mot forslaget om å fjerne § 14 i Barnhageloven.

Dette er lov og prinsippet om like tilskudd til barn i private og kommunale barnehager.

I sier sier Barnehagelovens paragraf 14 at:

"Godkjente barnehager skal behandles likeverdig i forhold til offentlige tilskudd.”.

Private barnehager er likevel kun garantert 85 prosent av tilskuddet kommunale barnehager får.

”Kommunen har plikt til å gi tilskudd slik at det samlede offentlige tilskuddet utgjør minst 85 prosent av det tilsvarende barnehager eid av kommunen i gjennomsnitt mottar i offentlige tilskudd.”

Utsatt, utsatt og utsatt

I det opprinnelige lovforslaget fra regjeringen var det foreslått å endre 85-prosentgarantien i 2011 for private barnehager, og i stedet gjøre det opp til hver enkelt kommune å fastsette grensene.

Lovforslaget som gikk ut på høring i fjor vinter, og skulle opprinnelig behandles i november i fjor.

Men etter at massive protester blant private barnehager, og blant annet TV 2 fortalte om misnøyen blant de private aktørene ble behandlingen utsatt til januar.

Alt i desember avgjøre kultur- og familiekomiteen på Stortinget å utsette behandlingen nok en gang.

Nå skal saken opp i Stortinget i juni. Les mer her.

Frykter for fremtiden

TV 2 har en rekke ganger fortalt om private barnehager som alt sliter økonomisk, og frykter hva som vil skje dersom barnehageloven endres.

32 prosent av ikke-kommunale barnehager gikk med underskudd. I disse barnehagene utgjorde underskuddet gjennomsnittlg 4,9 prosent av kostnadene. (Foto: Ole Ebbesen/TV 2)

32 prosent av private barnehager drev med underskudd i 2007 , viser en undersøkelse gjennomført for Kunnskapsdepartementet.

Mange frykter en lovendring vil gjøre driften av private barnehager uforutsigbar og vanskelig.

Om lag 250 000 norske barn i barnehage, hvorav cirka 134 561 går i kommunale barnehager og 115 439 går i private barnehager.

PBL regner med at foreldre til om lag 90 000 barn blir rammet av dagens streik.

Tirsdag er det nøyaktig to uker til Stortinget avgjør om regjeringens forslag til ny finansiering av private barnehager blir vedtatt.