kolesterol
kolesterol

Kolesterolpasienter lever lenger

Nettpraten er nå avsluttet. Les svar fra nettpraten nederst i artikkelen

-Min far døde av hjerteinnfarkt i en alder av 42, jeg har fått bekreftet høyt kolesterol på 8, skal jeg forlange å få medisin eller holder det at jeg kommer tilbake om tre måneder? Dette spør seer Anne om, les svar fra nettprat nedenfor!

Høyt kolesterol er blitt en folkesykdom som en del av oss sitter og spiser på oss. Men omkring 15 000 nordmenn har arvet høyt kolesterol av en eller begge foreldrene sine. Og uten behandling vil disse pasientene ha 25 ganger så stor risiko for å få hjerte- og karsykdommer - og gjerne i ung alder.

Med moderne behandling, lever pasienter med arvelig høyt kolesterol lenger enn folk flest, viser ny engelsk forskning.

Gode nyheter for kolesterolpasienter

Nå viser ny engelsk forskning at med rett behandling og kosthold går det svært bra for disse pasientene. I følge Leiv Ose, som er overlege ved Lipidklinikken på Rikshospitalet, lever disse pasientene lenger enn folk flest. Det viser seg at de faktisk har mindre risiko for å få kreft enn andre også. Antakelig fordi de må ha en svært sunn livsstil med strenge kostholdsregler.

15 000 nordmenn har livsfarlig genfeil

Men bare 5000 av de omkring 15 000 nordmennene som har arvelig høyt kolesterol, vet om det selv. Mange lever udiagnostisert og kan risikere å dø en for tidlig død pga hjerte- og karsykdommer.

-Kjenn ditt kolesterol! Hvis det er på mer enn 7, bør du undersøke det nærmere, råder Leiv Ose.

Les svarene fra nettpraten her!