Sverre Magnus 6 år (Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX)
Sverre Magnus 6 år (Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX)

Gratulerer med dagen, Norge!

Storslått 17. mai feiring i strålende vær over hele landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kronprinsparet fikk en strålende start på dagen da de hilste barnetoget fra sitt hjem på Skaugum. Sola skinte på den glade familien som tok i mot folkets hyllest.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus og kronprinsessens sønn Marius Borg Høiby var alle kledd i festantrekk, og med det norske flagget viftende til toget som gikk forbi.

Ivrig nyhetsreporter

Nyhetskanalen følger 17. mai-feiringen over hele landet med finkledde reportere i god stemning.

På Løvebakken i Oslo lot reporter Knut Olav Aarsnes nyheter være nyheter, og kastet seg like godt med inn i toget av forbipasserende.

- Gratulerer til alle

Ansvarlig for at alle brikkene skal falle på plass i Oslo er Kahlid Mahmood. Lederen av 17. mai-komiteen har fått været han bestilte, og regner med at resten av dagen også vil gå som planlagt.

- Men først vil jeg få si gratulerer med dagen til alle, sier Mahmood.

Arbeiderpartipolitikeren har et kjærlighetsforhold til nasjonaldagen.

- 17. mai er en dag som vi alle bør nyte. Og jeg nyter det veldig. Jeg er veldig glad for å være i Oslo og Norge akkurat på 17. mai. Det er den dagen som vi alle bør nyte så godt vi kan.

Khalid Mahmood (Foto: TV 2)

Best 17. mai-feiring i Bergen

17. mai-feiringen i Bergen har tradisjoner tilbake til 1820-årene, og bergenserne selv like å hevde at det er byen mellom de syv fjell den beste feiringen finner sted.

- Det er ingen plass i Norge hvor man feirer 17. mai så ordentlig som i Bergen, sier ordfører Gunnar Bakke til TV 2 Nyhetskanalen.

Ordføreren forteller om et tettpakket program for dagen, og mener man kunne hatt en egen nyhetskanal som bare dekket feiringen i Bergen.

- Det skjer så mye her i dag at man kunne hatt en heldagssending, så det får TV 2 tenke på til neste år, sier han.

En by med «Latino-blod»

Sammen med ordføreren står formann i 17.mai-komiteen, Terje Herland, for dagen med noe som ser ut som tidenes lengste 17. mai-sløyfe.

- Det er standardstørrelsen for 17. mai-komiteen i Bergen, sier Herland.

Herland forteller at i Bergen starter dagen med en morgenprosesjon. Litt ut på formiddagen starter det to nye prosesjoner, et flaggtog for barn, og en hovedprosesjon som bergenserne kaller «resten av hurven».

- Den har vi blitt litt kritisert for fordi den inneholder litt karnivalsinnslag og litt moro, men det tar vi med i en by hvor det flyter litt latina-blod, sier Herland.

Ballonger er en sikker vinner på nasjonaldagen. Denne selgeren skulle ha nok. (Foto: Gaute Tjemsland/TV 2)

Føler seg litt naken

En smørblid kaffekonge og tidligere ordfører i Bergen, Herman Friele, forteller om en fantastisk stemning.

- Dette er helt fantastisk. Her har vi buekorpsene som er Bergens sjel, og i år er det 150 år siden vi skrev nasjonalsangen her. Solen skinner og det er 200.000 mennesker her, sier han.

- Føler du deg litt naken uten ordførerkjede?

- Ja jeg gjør det, men vi har en god ordfører og en god byråd Bergen, så jeg er veldig fornøyd - men jeg savner det, sier Friele.