trineeilertsen_montage (Foto: SCANPIX / TV 2)
trineeilertsen_montage (Foto: SCANPIX / TV 2)

Bergens Tidende vil henge ut fotballpøbler

Vil ikke lenger sladde bilder av casuals.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en kommentar i lørdagens utgave av Bergens Tidende går sjefredaktør Trine Eilertsen til kraftig angrep på såkalte casuals, fotballtilhengere som møtes for å slåss mot hverandre i det offentlige rom.

Med overskriften «Trist, pinlig, farlig» skriver hun at casuals-miljøene ødelegger for de skikkelige supporterne.

«Til fotballpøbler i Bergen: For BT er det et mål å sabotere det dere driver med, og vi vil bruke de virkemidlene vi har», skriver hun.

Les også:
Her blir fotballpøblene arrestert
Her slåss fotballpøblene

Vil ikke sladde bilder

Et av virkemidlene Bergens Tidende vil bruke er at de ikke lenger vil beskytte dem ved å sladde bilder av casuals i aksjon.

«Vi mener det er har offentlighetens interesse å se hvem dere er, slik at folk, skikkelige supportere og fotballarrangører kan beskytte seg selv mot dere så godt som mulig», skriver Eilertsen.

- Dette er mennesker som oppsøker offentlige rom, gater, bymiljø, der det finnes nok av andre mennesker, og slåss med hverandre. Det er skremmende, det kan skade andre, og vi ser ingen grunn til at de, når de er i det offentlige rom, ikke skal vises fram som hvem de er, sier Eilertsen til TV 2 Nyhetskanalen.

Tidligere har Bergens Tidende, som de fleste andre aviser, sladdet bilder av casuals i aksjon, men den tiden er over.

- Vi har jo lang tradisjon for å sladde bilder av mennesker som ikke er dømt for kriminelle handlinger, og det gjør vi som hovedregel enda. Men dette er mennesker som vi ser i aksjon. Vi ser at de er der, og de er på et offentlig sted. De har ikke gjemt seg vekk - og det er en viktig forskjell, sier Eilertsen.

- Dette er ramp og pøbler

Medlemmene av Brann Bataljonen, som er den offisielle supporterklubben til Brann, tar avstand fra casuals-miljøet som følger klubben.

- Det er på tide at folk forstår at dette er et samfunnsproblem, ikke et fotballproblem. Dette er ramp og pøbler. Det er synd at de kan bruke Brann som dekke for det de holder på med, sier Morten Talhaug fra Brann Bataljonen til bt.no.

I april i år røk casuals fra Bergen og Oslo i tottene på hverandre ved Nationaltheatret og Carl Berners plass i Oslo i forbindelse med tippeligakampen mellom Vålerenga og Brann.

I Norge er det rundt Vålerenga og Brann man finner de største casuals-miljøene, men de siste årene har også miljøet som følger Start vokst seg store. I kveld spiller Brann mot Start på Brann stadion, og blir det bråk kan flere risikere å ende opp med bilde i Bergens Tidende.

Følg kampen mellom Brann og Start her kl. 16:00