FrPs Christian Tybring-Gjedde er redd for at Kristin Halvorsens økte bruk av oljepenger kan føre til inflasjon. (Foto: Terje Bendiksby)
FrPs Christian Tybring-Gjedde er redd for at Kristin Halvorsens økte bruk av oljepenger kan føre til inflasjon. (Foto: Terje Bendiksby)

Frp frykter vi vil bruke for mye oljepenger

Partiet mener Norge kan få problemer med høy inflasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) bruker mer penger fra oljefondet enn noen gang når det reviderte nasjonalbudsjettet legges fram fredag.

Totalt øker oljepengebruken med 9,5 milliarder kroner, fordi staten får langt mindre utbytte fra selskaper, sammenlignet med hva de hadde lagt opp til.

Vil bruke 4,7 milliarder mer

Etter det TV 2 Nyhetene erfarer må regjeringen bruke 4,7 milliarder oljekroner for å kompensere for lavere utbytte fra statsselskapene.

Halvorsen understreker at handlingsregelen innebærer at det «over tid» ikke skal brukes mer enn 4 prosent av oljepengene, men at man kan overstige denne andelen når det er behov for det.

FrP frykter inflasjon

Fremskrittspartiets Christian Tybring-Gjedde mener at det er en fare for at Norge bruker for mye penger hvis alle tiltakene som har blitt iverksatt de siste seks månedene begynner å virke samtidig.

- Da står man i fare for en høy inflasjon i fremtiden og får et nytt sjokk i økonomien. Det er ikke positivt, sier Tybring-Gjedde.

Halvorsen får noe støtte fra Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner, som likevel mener at oljepengene blir brukt feil.

- Jeg mener at i ekstraordinære perioder bør man også kunne bruke ekstraordinære virkemidler. Jeg er ikke veldig bekymret for at vi nå bruker mer penger. Jeg er mer opptatt av hvordan vi skal bruke dem. Og da er jeg opptatt av at vi skal hjelpe bedriftene og ikke først og fremst fore opp offentlig sektor, sier Sanner til NRK.

Se fremleggelsen av revidert nasjonalbudsjett her:

(TV 2/NTB)