Fredrik Hald, Sunt og godt
Fredrik Hald, Sunt og godt

Her er oppskriftene fra «Sunt og Godt»

Syv sunne oppslkrifter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredrik Hald laget lakseburger til matglade Jørn-Frode som ønsket seg et sunnere liv.

Lakseburger - en enkel og sunn sommermiddag.

Til to personer trenger du:

240 g laksefilet uten skinn og bein
2 avokado
1 sitron
Olivenolje
Salt og pepper
Grovbrød
Gressløk

Guacamole:

Del avokadoen med en kniv, ta ut steinen og grav ut innmaten med en skje. Blandes sammen med litt olivenolje, salt, pepper og skvis over litt sitronsaft. Mos det hele.

Lakseburger:

Hakk laksen i små biter. Blandes sammen med pepper, salt, litt sitronsaft og gressløk. Form en stor burger med hendene. Det er ikke nødvendig å tilsette mel, laksen inneholder nok bindemiddel og er lett å forme. Stekes på middels varme til den blir gylden, burgeren kan godt være medium stekt i midten.

Bruk skiver av grovt brød til burgerne. Smør lettrømme på begge skiver, salatblader, agurk og løkringer. Legg på rikelig med guacamole og topp med brødskive.

Fyllet endrer du etter smak og behag, bruk friske grønnsaker.

God middag!

I tillegg prøvesmakte Fredrik seks sunne middagsretter sammen med Jørn-Frode, de oppskriftene finner du her:

GULROTSUPPE MED KALKUN OG GRESSKARKJERNER (2 pers.)

1 liten løk
1 appelsin
5 stk. gulrot
2 ss solsikkeolje
1 dl vann
2 dl appelsinjuice
125 g kalkunkjøtt
4 ss ristede gresskarkjerner

Skjær løk og gulrøtter i biter, ha i litt revet appelsinskall. Blankstek dette i en panne, bruk olje uten smak, f. eks solsikkeolje. Hell over like deler vann og appelsinjuice slik at det dekker godt over grønnsakene. Kokes i pannen til det er mørt. Kjør blandingen i en kjøkkenmaskin til det blir en jevn puré på med vann for ønskelig konsistens. Smak til med salt og pepper. Ha over strimlet kalkunkjøtt og ristede gresskarkjerner.

KYLLING MED ROTGRØNNSAKER (2 pers.)

2 stk. kyllingbryst
1 persillerot
1 pastinakk
1 liten sellerirot
2 stk. gulrot
Urter etter ønske
Salt og pepper

Stek kyllingen på svak varme, helst bare på en side og til slutt bare lukke det ved å vende det i pannen. Rotgrønnsaker som persillerot, pastinakk, sellerirot og gulrot skjæres i terninger og stekes i solsikke olje til de er møre, ikke brune. Ha i finhakkede urter etter ønske og smak til med salt og pepper.

KARRISEI MED YOGHURT OG MANGO (2 pers.)

360 g sei
2 ss karri
6 ss mel
1 dl yoghurt naturell
1 vårløk
1 mango
Salt og pepper
Solsikkeolje

Lag en blanding av mel, rikelig med karri, salt og pepper. Skjær seien i strimler og vend stykkene i karriblandingen, rist av det overflødige. Stek stykkene i solsikkeolje til de er gylden på farge. Anrett stykkene på yoghurt naturell med finhakket vårløk og terninger av mango.

HVITVINSDAMPEDE BLÅSKJELL (2 pers.)

2 stk. sjalottløk
500 g blåskjell
½ fersk basilikum
2 dl hvitvin
Pepper

Ha finhakket løk, revet fersk basilikum, kvernet pepper og hvitvin i en panne. Legg oppi blåskjellene og vend dem rundt slik at urter og løk blir jevnt fordelt. Kok opp til skjellene åpner seg. Spis og kos deg. Bruk blåskjellene som bestikk. Spis og kos deg. Lag figurer av blåskjellene når du er ferdig.

SPINAT MED SJALOTTLØK (2 pers.)

6 håndfuller eller en pakke spinat
1 ss smør
½ ts sukker
1 sjalottløk
1 hvitløksfedd
Pepper

Vask spinaten slik at den er fri for sand og skitt. Dra deretter av stilken ved å bøye bladet og trekke stilken av. Ha smør, sukker, salt, pepper og finhakket sjalottløk i pannen sammen med spinaten. Ta et hvitløksfedd på en gaffel og bruk dette som omrøringsverktøy.

Rør rundt over middels varme til spinaten har sunket sammen og blitt mør.

LAKS MED FENNIKEL OG STANGSELLERI (2 pers.)

2 stk. 125 g laksestykker
3 stilker stangselleri
1 vårløk
¼ fennikel
Saft av ½ sitron
1 bunt dill
Olivenolje
Salt og pepper

Pannestek laksestykkene ca. 2- 3 minutter på middels varme. Eller til de er medium og har en fin rosa kjerne. Skjær stangselleri og fennikel i tynne skiver og legg det på en tallerken. Finsnitt vårløk og press over litt sitronjuice. Ha på salt og pepper og eventuelt dill. Bruk en mild olivenolje, gjerne en fra Sør-Frankrike, over grønnsakene. Legg på laksestykkene og server.

God middag!