Kona til Sverre Slåtsve er dement. Hun bærer en brikke i klærne og ved hjelp av satellitter klarer mannen å finne henne når hun går seg bort.

- Hun var vill i blikket

- Jeg kjørte etter henne og fant henne med en gang. Da var hun litt vill i blikket og det var tydelige at hun hadde gått seg bort, forteller Slåtsve til TV 2 Nyhetene.

Men da Slåtsve søkte om offentlig økonomisk støtte til sporingsenheten fikk han avslag. Flere kommuner vil ikke betale for GPS-utstyret, selv om det hjelper familier som pleier demente familiemedlemmer. Det får Inge Lønning (H) i Stortingets helsekomité til å reagere.

- Alle undersøkelser viser at de fleste ønsker å bli boende hjemme, så lenge som overhodet mulig. Dette er måten å få det til på, sier han.

Personvern

Flere fylkesleger hevder sporingsbrikken krenker de dementes personvern. Datatilsynet deler ikke umiddelbart denne bekymringen og har åpnet for at GPS kan brukes for å forbedre dementes hverdag og bevegelsesfrihet.

- Vi skal ikke påtvinge disse løsningene på noen, men så lenge pasienter ønsker det kan jeg ikke skjønne at det er noe problem, sier Lønning til TV 2 Nyhetene.