gps til demente (Foto: TV 2)
gps til demente (Foto: TV 2)

Krever GPS til demente

Sverre Slåtsve finner sin demente kone med GPS når hun går seg bort. Det vil Inge Lønning (H) gjerne betale for.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kona til Sverre Slåtsve er dement. Hun bærer en brikke i klærne og ved hjelp av satellitter klarer mannen å finne henne når hun går seg bort.

- Hun var vill i blikket

- Jeg kjørte etter henne og fant henne med en gang. Da var hun litt vill i blikket og det var tydelige at hun hadde gått seg bort, forteller Slåtsve til TV 2 Nyhetene.

Men da Slåtsve søkte om offentlig økonomisk støtte til sporingsenheten fikk han avslag. Flere kommuner vil ikke betale for GPS-utstyret, selv om det hjelper familier som pleier demente familiemedlemmer. Det får Inge Lønning (H) i Stortingets helsekomité til å reagere.

- Alle undersøkelser viser at de fleste ønsker å bli boende hjemme, så lenge som overhodet mulig. Dette er måten å få det til på, sier han.

Personvern

Flere fylkesleger hevder sporingsbrikken krenker de dementes personvern. Datatilsynet deler ikke umiddelbart denne bekymringen og har åpnet for at GPS kan brukes for å forbedre dementes hverdag og bevegelsesfrihet.

- Vi skal ikke påtvinge disse løsningene på noen, men så lenge pasienter ønsker det kan jeg ikke skjønne at det er noe problem, sier Lønning til TV 2 Nyhetene.