GODTAR: Aker Solutions godtar at saken bli behandlet i en generalforsamling.  (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)
GODTAR: Aker Solutions godtar at saken bli behandlet i en generalforsamling. (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)

Pareto mener Aker Solutions kjøpte altfor dyrt

Meklerselskapet mener de betalte en halv milliard kroner for mye i handelen med det Røkke-dominerte Aker ASA.

Den uavhengige rapporten fra den sveitsiske banken UBS gir i ettertid et «OK stempel» på Akers omstridte salg av fem selskaper til Aker Solutions.

Siden transaksjonen ble kjent den 2. april, har Kjell Inge Røkke blitt beskyldt for å ha benyttet Aker Solutions som en «søppelkasse». Dette er gjort ved å selge overprisede selskaper ut av Aker, der han eier 68 prosent, over til Aker Solutions, der han bare eier (indirekte) 16 prosent.

Særlig næringsminister Sylvia Brustad reagerte voldsomt på at salget til 1,7 milliarder kroner nærmest ble sneket gjennom systemet, ved å behandle det kun i et datterselskap av Aker Solutions, og ikke i Aker Holding, som eier 40 prosent av Solutions.

- Kan ikke forsvares

For å få et grunnlag for sitt syn har næringsdepartementet bestilt en verdivurdering gjennom meklerselskapet Pareto. Denne er offentliggjort i dag, og har en helt annen konklusjon enn verdivurderingen fra UBS.

Pareto har kommet til at prisen på 1,7 milliarder kroner er rundt 0,4 - 0,6 milliarder kroner for høy. Meklerselskapet setter særlig et spørsmålstegn ved salget av mellomstore ankerhåndteringsfartøy gjennom selskapet Aker DOF Deepwater, som betegnes som "ikke strategisk riktig."

Børsverdien av Aker Solutions falt atskillig mer enn 0,4 - 0,6 milliarder i dagene etter 2. april. Dette mener Pareto kan skyldes at Aker Solutions får svakere nøkkeltall, og et investeringsbehov som øker med rundt fem milliarder kroner. Dermed kan ikke prisen som Solutions betalte forsvares, konkluderer Pareto.

Bestillingsverk?

Rapporten fra Pareto regnes av mange som et bestillingsverk, som skulle styrke departementets argumentasjon for å reversere hele salget.

Akers hovedeier Kjell Inge Røkke harselerte også over rapporten på sin Presentasjon på Månefisken den 22. april. Dette er som å bestille en takst uten å gi takstmannen nøkkelen til huset, hoverte Røkke da.

Staten har uansett valgt å lene seg mest til verdivurderingen fra UBS, ettersom Aker Holding nå har garantert at de vil støtte gjennomføringen av salget.