Nærings  og handelsminister Sylvia Brustad holder pressekonferanse om Aker saken.  (Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX)
Nærings og handelsminister Sylvia Brustad holder pressekonferanse om Aker saken. (Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX)

Brustad vil legge Aker-saken død

En hardt presset næringsminister nekter for at avtalen er et tilbaketog og er taus om hun nå vil beklage overfor Kjell Inge Røkke.

Næringsminister Sylvia Brustad møtte mandag formiddag et samlet pressekorps som nærmest sto i kø med kritiske spørsmål om den omstridte Aker-handelen.

Brustad avviste at hun har gått på et nederlag i denne saken.

Hun har tidligere gått hardt ut og kritisert transaksjonene og sagt at transaksjonene måtte kanselleres eller opp på generalforsamling.

- Alle har noe å lære

Under pressekonferansen avviste Brustad at hun har vært uenig i transaksjonene.

Hun ønsket i stedet å fokusere på at hun har vært opptatt av hvorvidt prosessen rundt transaksjonene har vært ryddig.

På spørsmål om hun tar selvkritikk svarte Brustad at «alle har noe å lære av denne saken».

Ikke et knefall

Overfor TV 2 tilbakeviser næringsministeren at avtalen det nå er enighet om, kan oppfattes som et knefall fra statens side.

Transaksjonene blir stående, prisen blir stående - og dere har vunnet fram med at aksjonæravtalen skal endres. Er ikke dette et knefall og en innrømmelse av at dere er blitt lurt?

- Nei, jeg vil ikke si det. Jeg har presisert hele veien på vegne av staten at vi ikke har hatt grunnlag for å si at prisen har vært «riktig eller gæli», sier Brustad til TV 2.

Men hva er hensikten med en generalforsamling hvis dere allerede på forhånd er enig?

- Det at eiere sitter sammen og har samtaler, slik vi har gjort i helga, er vanlig i denne type saker. Det er 60 prosent andre som også må få tilgang til det samme som vi har fått, og få tilgang til å ta beslutninger på samme grunnlag som det vi har fått. Derfor må denne saken opp i generalforsamling, sier Brustad.

Se hele intervjuet med Brustad her:

312141

Tillit til Berit Kjøll, taus om Røkke

Næringsministeren sier at hun fortsatt har tillit til statens representant Berit Kjøll, men ønsket ikke å svare tydelig på om hun vil beklage sin oppførsel overfor Kjell Inge Røkke.

Brustad ville heller ikke gå med på at hun har sagt at Røkke har opptrådt uryddig.

Brustad, som ikke virket særlig bekvem med spørsmålene fra journalistene, ville heller snakke om hvor viktig endringene i den nye avtalen var.

- Vi er opptatt av endringene i aksjonæravtalen, og vil ha nye valg i Aker Solutions' styre, opplyste Brustad, før hun sa hun er opptatt av å legge denne saken bak seg og se framover.

- Vi vil også sørge for at denne typen situasjoner ikke oppstår i fremtiden, sa næringsministeren under pressekonferansen.