PÅ SKATTETOPPEN: Kjell Inge Røkke. (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)
PÅ SKATTETOPPEN: Kjell Inge Røkke. (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)
I HARDT VÆR: Kjell Inge Røkke har satt sinnene i kok i Nord Norge. Han beskyldes for å bryte gamle løfter når stadig mer av fisken havner på filetfabrikker i Kina fremfor på fiskemottak i Nord Norge. I forrige uke langet Røkke selv ut mot Arbeiderpartiets fiskeripolitikk. (Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX)
I HARDT VÆR: Kjell Inge Røkke har satt sinnene i kok i Nord Norge. Han beskyldes for å bryte gamle løfter når stadig mer av fisken havner på filetfabrikker i Kina fremfor på fiskemottak i Nord Norge. I forrige uke langet Røkke selv ut mot Arbeiderpartiets fiskeripolitikk. (Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX)

Aker-transaksjonene skal behandles på generalforsamling

Transaksjonene mellom Aker Solutions AS og selskaper i Aker ASA-konsernet skal behandles på generalforsamling i Aker Solutions ASA.

Næringsminister Sylvia Brustad innkalte til pressekonferanse mandag klokken 10, der hun vil kommentere den siste utviklingen i Aker-saken.

Brustad er fornøyd med at det ser ut til at saken havner i generalforsamling. Samtidig viser hun til at denne saken har avdekket et behov for å gjennomgå aksjonæravtalen på nytt.

Den nye avtalen skal ifølge Brustad sikre at nye handeler må få tilslutning fra et enstemmig styre i Aker Holding AS.

- Jeg er fornøyd med at vi har kommet fram til en felles forståelse. Vi har hele tiden ment at transaksjonene hører hjemme på generalforsamling. Alle er tjent med at selskapene nå kan konsentrere seg om å skape verdier og arbeidsplasser, sier Brustad.

LES OGSÅ: Her er Aker-sakens abc

Handelen kanselleres ikke

Akers konsernsjef påpeker at enigheten som er oppnådd, ikke vil føre til at handelen blir kansellert, slik det tidligere har vært stilt krav om.

Under en pressekonferanse i april gikk næringsminister Sylvia Brustad hardt ut og kritiserte transaksjonene. Brustad ønsket at transaksjonene måtte kanselleres.

Hun kalte prosessen uryddig, og var irritert og tydelig frustrert over at Staten ikke var tatt med på råd.

- Enigheten som nå er oppnådd innebærer ikke at transaksjonene blir reversert eller at de avtalte vilkår blir endret, men Aker Holding vil be Aker Solutions presentere strategien i tilknytning til de aktuelle transaksjonene på generalforsamling i Aker Solutions ASA, sier konsernsjef Øyvind Eriksen.

Aker har tilbakevist at de har opptrådt uryddig, og hevdet at det er statsråden som har opptrådt mest uryddig i saken.

Den omstridte Aker-handelen går ut på at Aker Solutions 1. april i år kjøpte aksjer i selskapene Aker Oilfield Services, Aker DOF Deepwater, Odim og Midsund Bruk fra Aker. I tillegg ble det avtalt at Aker Solutions skulle øke sin eierandel i Aker Clean Carbon til 50 prosent.

Aker: - Fair transaksjon

Etter at den internasjonale investeringsbanken UBS har gjort en fornyet gjennomgang av Aker Solutions' kjøp av aksjer og selskaper fra Aker, har eierne i Aker Holding, seg i mellom, avklart de spørsmålene som er reist i tilknytning til transaksjonene.

- Det er godt å legge bak seg den uklarhet og usikkerhet som oppstod i kjølvannet av at minoritetsaksjonærer i Aker Holding reagerte på disse transaksjonene. Vi er tilfreds med å få høre at UBS har kommet til samme konklusjon som DnB NOR Markets og uttrykkelig slår fast at transaksjonene er fair, sier konsernsjef Øyvind Eriksen i en kommentar.

Regjeringen har i flere uker jobbet for å omgjøre overføringen av flere selskaper fra Aker til Aker Solutions.

- Det viktigste er ikke når en avklaring kommer, men at det er en god avklaring som kommer, sa Jens Stoltenberg til TV 2 fredag 17. april.

Røkke angrep Brustad

Kjell Inge Røkke gikk i en pressekonferanse til frontalangrep mot næringsminister Sylvia Brustad, som han mener har agert som ikke bare eier, men også som generalforsamling og administrasjon i Aker Solutions.

Under pressekonferansen sammenliknet Røkke seg selv med to vidt ulike medieprofiler for å illustrere presset han har vært utsatt for.

- Jeg føler meg som en blanding av Snåsamannen og Don Corleone - det er enten mine overnaturlige evner eller en kynisk pistol mot tinningen, sa Røkke - som også beklaget overfor statsminister Jens Stoltenberg før han vedgikk at hans omdømme er skadet til evig tid.