LO-leder Roar Flåthen.  (Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX)
LO-leder Roar Flåthen. (Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX)

- Krigserklæring fra Høyre

- En krigserklæring kaller LO-leder Roar Flåthen vedtaket på Høyres landsmøte om å gjøre det lettere for bedrifter å ansette vikarer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag avsluttet Høyre sitt landsmøte i Oslo. Da hadde landsmøtedelegatene mot partiledelsens ønsker vedtatt flere endringsforslag i programmet som trekker partiet nærmere Fremskrittspartiet.

Nærmer seg Frp

Blant annet skal kommunene selv få bestemme skjenketidene og kunne fjerne eiendomsskatten hvis de ønsker. Partiet vil også åpne for boring i nord. Dette er også hjertesaker for Fremskrittspartiet.

- Det er lettere å kompromisse med Fremskrittspartiet i disse sakene enn med KrF og Venstre?

- På noen områder er vi nærmere Fremskrittspartiet. For eksempel på energiområdet, så har Høyre og Fremskrittspartiet vært enige om en del tiltak som regjeringen har vært i mot. På mange andre områder er vi mer enige med Kristelig Folkeparti og Venstre. Det morsomme med Høyre er at politikken vår henger sammen, sier Høyre-leder Erna Solberg til TV 2 Nyhetene.

Krigserklæring

I går vedtok landsmøtet å gjøre det lettere for bedrifter å ansette vikarer. En krigserklæring som vil svekke samarbeidet i arbeidslivet, hevder LO-leder Roar Flåthen.

- Hvis de skal legge opp til krig med fagbevegelsen blir det vanskelig å videreføre det som nå kanskje er en av Norges største konkurransefortrinn, nemlig trepartssamarbeidet, sier han.

- Så Høyer legger opp til krig?

- Ja, hvis de skal føre en sånn politikk overfor arbeidstakerne og direkte svekke deres rettigheter som gjør at vi får et A og et B-lag i samfunnet, er det klart de legger opp til krig, sier han.

Rammer kvinner

Flåthen mener Høyre og Frp sammen vil føre en politikk som vil svekke arbeidstakernes rettigheter og svekke bestemmelser i arbeidsmiljøloven. Høyres programvedtak særlig vil ramme kvinner, hevder han.

- Midlertidige ansettelser betyr større forskjeller, at veldig mange ikke får være med på pensjonssystemer eller lønnsutvikling. Det verste er at det rammer stort sett store kvinnedominerte yrker i privat og offentlig sektor. Og du kan bare glemme likelønnsproblematikken hvis utviklingen går i den retning Høyre ønsker.

- Men bør ikke bedrifter lettere kunne ansette vikarer i en tid preget av krise?

- Det er et dårlig utgangspunkt, og vil bare svekke arbeidstakernes muligheter. Vi mener dette også er dårlig tiltak for produktiviteten i norsk arbeidsliv, sier Flåthen.