kabul  (Foto: Musadeq Sadeq/AP)
kabul (Foto: Musadeq Sadeq/AP)

- Død over USA

I Afghanistan vokser sinnet etter at amerikanske krigsfly nærmest utslettet en landsby sørvest i landet. 147 mennesker kan ha mistet livet i den amerikanske feilbombingen sist mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Protestropene runget gjennom Kabuls gater i dag, da hundrevis av studenter krevde at USA straks trekker seg ut av landet deres.

Sinnet vokser etterhvert som stadig flere detaljer om den siste amerikanske feilbombingen blir kjent.

- Dette har skjedd svært mange ganger nå og alle vet det. Det afghanske folk vil ikke ha dem her lenger. Ikke for noen pris. Amerikanerne må ut, sier Abdul Ghani, en av demonstrantene.

Kjørte likene i lastebil

147 mennesker skal i følge lokale myndigheter ha mistet livet i bombeangrepene i Farah provinsen sist mandag. I tillegg behandles et ukjent antall mennesker for alvorlige skader på de lokale sykehusene.

For å bevise det store antall drepte kjørte landsbyboerne alle likene på lastebiler, til rådhuset i provinshovedstaden tidligere i uken.

Dersom tallene stemmer, er dette det største enkelttap av sivile liv siden den amerikanske invasjonen i 2001.

Fordømmes

USAs »hearts and minds»- strategi er med dette i ferd med å svikte totalt og de amerikanske militæres skjødesløshet møter nå fordømmelse både fra FN og den afghanske regjeringen.

- Vi har sagt det igjen og igjen. Man kan ikke bruke kampfly for å bekjempe terrorister, enten det er én, to eller flere av dem, sier en tydelig irritert afghansk president.

Hamid Karzai ønsker nå et absolutt forbud mot bruk av krigsfly i kampen mot Taliban.

Tviler på dødstall

Dette blir blankt avvist av amerikanerne, som hevder dødstallene i Farah må være sterkt overdrevet.

Amerikanske militære sier de utførte bombingen etter anmodning fra den afghanske hæren, og utelukker ikke at Taliban brukte de sivile som levende skjold.

-Talibans stragegi er ofte å skjule seg blant sivile, slik at de utsetter dem for stor fare. Av og til er det Taliban som dreper dem for senere å hevde av vi gjorde det, sier USAs forsvarsminister Robert Gates, som før helgen besøkte Afghanistan.

Flere uavhengige etterforskninger er nå i gang.

Mistenker fosfor

En av tingene man har merket seg er ofrenes groteske brannskader.

En Afghansk menneskerettighetgruppe sier den mistenker USA for å brukt såkalt hvitt fosfor.

Et stoff som kleber seg til og antenner alt og alle det treffer og brenner med instens temperatur.