Venstre-leder Sponheim vil ikke tillate oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen.  (Foto: Hansen, Alf Ove/SCANPIX)
Venstre-leder Sponheim vil ikke tillate oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen. (Foto: Hansen, Alf Ove/SCANPIX)

Sponheim: - Høyre på vei bort fra sentrum

Venstre-leder Lars Sponheim mener Høyre har tatt lange steg i retning av Fremskrittspartiet på sitt landsmøte. Han er skuffet over partiet han så gjerne vil samarbeide med i regjering.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Partiet har gått mer i retning av det høyrepopulistiske Fremskrittspartiet, og det skuffer meg, sier Sponheim til NTB.

Han mener landsmøtet både retorisk og politisk har beveget seg bort fra sentrum og tanken om et regjeringssamarbeid med Kristelig Folkeparti og Venstre.

- Smeller igjen døra

- Jeg er overrasket over at Høyre så sterkt markedsfører et samarbeid med Frp, sier Sponheim, som hevder partiet er mindre grønt etter landsmøtevedtak om kjernekraft og vannkraft i vernede områder.

- Høyre smeller jo også igjen sentrumsdøra når det gjelder oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen, sier han.

Skuffelsen til tross, Sponheim merker seg at Erna Solberg fremdeles holder muligheten åpen for et samarbeid med sentrumspartiene.

Skrinlegger ikke samarbeid

- Men det som ut ifra galluptallene var en usannsynlig løsning, er blitt en mindre sannsynlig løsning også politisk etter de valg Høyre har gjort, sier han.

Venstre-lederen er likevel ikke rede til å skrinlegge tanken om en sentrum-høyre-regjering.

- Absolutt ikke, men for å snu stemningen på meningsmålingene, trenger vi entusiasme om prosjektet. Det har ikke Høyre bidratt til, sier han.

Erna Solberg på sin side går ikke med på at Høyre skjener mot Fremskrittspartiet, men sier programmet til Høyre fremstår som tydeligere.

- Når vi ser på vedtakene som er fattet, er det vanskelig å si at vi har beveget oss noe særlig i den ene eller andre retning. Men programmet er tydeligere på områder som integrering og forsvarspolitikk, sier Solberg.

Derimot mener Frp-formann Siv Jensen at Høyre beveger seg mot Fremskrittspartiet.

(©NTB)