- SOV I TIMEN: Høyres tidligere nestleder Per Kristian Foss mener næringsminister Sylvia Brustad (innfelt) ikke har gjort hjemmeleksa i Aker-saken. - Når man sover i timen er det ikke rart man blir lurt, sier Foss til TV 2. (Foto: SCANPIX)
- SOV I TIMEN: Høyres tidligere nestleder Per Kristian Foss mener næringsminister Sylvia Brustad (innfelt) ikke har gjort hjemmeleksa i Aker-saken. - Når man sover i timen er det ikke rart man blir lurt, sier Foss til TV 2. (Foto: SCANPIX)

Foss til frontalangrep på Brustad

Per Kristian Foss (H) tok et kraftig oppgjør med næringsminister Sylvia Brustads håndtering av Aker-saken under Høyres landsmøte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Foss brukte sitt innlegg om næringspolitikk lørdag til å gå til frontalangrep på næringsminister Brustad og forgjengeren Dag Terje Andersen i forbindelse med de rødgrønnes håntering av den omstridte saken.

- Dag Terje Andersens blinde støttekjøp i Aker og Sylvia Brustads håndtering av Aker-saken har satt statlig eierskap i et dårlig lys, hevdet Foss.

- Brustad sov i timen

I 2007 kjøpte staten 40 prosent av daværende Aker Kværner, nå Aker Solutions, gjennom en 30 prosent eierandel i morselskapet Aker Holding.

- De rødgrønne hevder kjøpet ble gjort for å hindre utflagging. Men med eierandelen står man maktesløs likevel. Det har Sylvia Brustad demonstrert i ukesvis i media, sa Foss.

Høyres tidligere nestleder mener staten har blitt lurt, men hevder likevel det er god grunn til å kritisere Brustad.

- Når man sover og ikke er våken i timen, så er det ikke rart man blir lurt. Staten hadde alle muligheter til å gripe inn, trekke inn nødbremsen, og få uavhengig ekspertise til å se på verdifastsettelsen, sier Foss til TV 2.

Les også: Mener staten har betalt overpris

Kjell Inge Røkke gjør gode penger på Aker-salget. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)

Høring

Hovedeier i Aker Holding er Aker og Kjell Inge Røkke. Før påske ble det kjent at Aker-systemet hadde solgt flere selskaper til Aker Solutions.

Brustad hevdet kjøpene skulle vært behandlet på generalforsamling i Aker Solutions. Røkke slo senere tilbake, og hevdet han hadde handlet etter boka.

Sylvia Brustad har tidligere sendt et brev til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om saken. Les brevet her (pdf-fil).

Både Brustad og Andersen vil bli kalt inn til høring i komiteen 20. mai.

- Det er tydelig at avtalen som ble gjort av Dag Terje Andersen, uten finansiell rådgiving, var dårlig. Den har på en dårlig måte sikret statens eierinteresser i Aker-systemet. Derfor er det sammenheng mellom de to statsrådene, eller de to avtalene, sier Foss til TV 2.

Det er så langt ikke noe som tyder på at Kjell Inge Røkke blir innkalt til høring, mener Foss.