Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Reikerås mistet løyvet etter at Tilsynsrådet i en knusende rapport slår fast at Reikerås urettmessig har mottatt to millioner kroner fra en alderdomssvekket mann.

Reagerer strengt

Advokatbevillingsnemnden mener dette er så kritikkverdig at det er nødvenig å reagere strengt.

I 2003 engasjerte en tidligere bergensreder den profilerte advokaten Marius Reikerås for å få hjelp i flere skattesaker mot staten. Deretter startet en rekke pengeoverføringer fra den eldre mannen på nærmere to millioner kroner. I flere tilfeller tok den gamle skipsrederen ut flere hundre tusen kroner i kontanter som han leverte til Reikerås.

Kontantsummene var totalt på hele 775.000 kroner. Ikke for noen av utbetalingene finnes det ifølge tilsynsrådet skriftlige avtaler, og beløpene ble de samme årene ikke nevnt i advokatens selvangivelse.

Oppdaget av familien

Pengesummene ble kjent da familien til den gamle rederen skulle hjelpe ham med å kjøpe aldersbolig, og oppdaget at det manglet penger på kontoene hans.

Reikerås nektet først for flere av utbetalingene, men betalte etter hvert tilbake én million kroner. I Bergen tingrett ble Reikerås i februar dømt til å betale tilbake ytterligere 1,3 millioner kroner, pluss saksomkostninger.

Tilsynsrådet for advokatvirksomhet konkluderte denne uken med at Reikerås er uskikket til å drive advokatvirksomhet, og trakk tilbake bevillingen.

- Nær ved å miste livet

Marius Reikeraas skriver i en epost til TV 2 at avgjørelsen på mange måter er en lettelse etter det kjøret han har vært gjennom det siste året.

«Det kan best bli sammenliknet med å bli jaget fra alle kanter, samtidig som du skal ivareta interessene til mange andre. Det har nær sagt kostet meg livet», skriver Reikeraas.

Samtidig understreker Reikeraas at han ikke er noen slagen mann, og at han vil fortsette å jobbe for menneskerettighetene i Norge.

Han akter dessuten å anmelde Tilsynsrådets revisor og leder til Økokrim for det han mener er grov korrupsjon.