Siv Jensen (Frp) og Erna Solberg (H) er klare for å overta regjeringsmakten. (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)
Siv Jensen (Frp) og Erna Solberg (H) er klare for å overta regjeringsmakten. (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)

Erna advarer de borgerlige partiene

En stemme på KrF eller Frp kan bli en stemme på Jens Stoltenberg, advarer Høyre-leder Erna Solberg.

Ikke alt er på plass før Høyres landsmøte åpner fredag. Med meningsmålinger ned mot titallet trengs både trygghet og optimisme.

Partileder Erna Solberg det klart at det ikke blir noen borgerlig regjering uten Høyre.

- Vi er det eneste partiet som kan snakke med alle de andre på borgerlig side. Og alle kan snakke med oss. Det betyr at et sterkt Høyre er helt nødvendig for å få til en borgerlig regjering, sier Solberg til TV 2 Nyhetene.

Mener Jens tar stemmene

Så langt er det bare Høyre som vil samarbeide med Fremskrittspartiet. Venstre og Kristelig Folkeparti sier blankt nei. Fortsetter de med det, risikerer velgerne deres å gi sin stemme til Jens Stoltenberg i stedet, hevder Erna Solberg.

- Hvis de ikke avklarer at de uansett heller vil ha en borgerlig regjering så er jo det risikoen. Hvis du stemmer på Høyre, så får du i alle falle ikke et rødgrønt eller Arbeiderparti-alternativ, legger hun til.

- Men det kan du få hvis du stemmer på KrF?

- Det kan du få hvis du stemmer på andre alternativer, hvis de ikke avklarer at de ikke blokkerer for andre borgerlige regjeringer, sier Solberg.

- Ingen veto

Høyres egne velgere er komfortable med en regjering der Siv Jensen er med. Sju av ti Høyrevelgere mener Høyre bør danne regjering med Fremskrittspartiet. Det samme gjør 84 prosent av Fremskrittspartivelgerne og 55 prosent i Kristelig Folkeparti.

- Vi er opptatt av at ingen regjeringsalternativer på borgerlig side skal vetoes ut. Utfordringen er nå at Fremskrittspartiet, KrF og Venstre kan si det samme.

Solberg innrømmer at mye står på spill før landsmøtetalen i morgen.

- Det er den viktigste talen jeg har holdt så langt. Men jeg har sterke ambisjoner om å holde viktigere taler framover.

- Som statsminister?

Blant annet.

- Nyttårstalen?

- Nyttårstalen er en viktig tale i Norge, konkluderer Solberg.