Helge Andre Njåstad, Austevoll ordfører (Foto: Bjørge Sandnes / Frp)
Helge Andre Njåstad, Austevoll ordfører (Foto: Bjørge Sandnes / Frp)

Kjøper ordførerkjede i pengelens kommune

Frp-ordfører Helge André Njåstad tar en «Uti vår hage».

Mange vil kanskje huske den desperate ordføreren i NRK-serien «Uti vår hage 2». I Atle Antonsens skikkelse var ordføreren fortvilet over det pinglete ordførerkjedet sitt. En skral kommuneøkonomi hindret ham ikke i å kjøpe et splitter nytt ordførerkjede til 210.000 kroner.

Smykker seg for kongeparet

Nå har den komiske sketsjen fått en parallell historie fra virkeligheten. For i Austevoll kommune har formannskapet latt spareplan være spareplan og vedtatt å kjøpe et ordførerkjede til 150.000 kroner, skriver Bergensavisen på nett.

Årsaken er at kongeparet besøker Austevoll 16. mai. Kommunen har ikke et ordførerkjede, og kjøper derfor inn et for anledningen.

- Ideen er at Austevoll ikke skal skille seg ut som en av de eneste kommunene som ikke har ordførerkjede. For meg personlig er det ikke et stort savn, men jeg er enig i at et kongebesøk er en passende anledning til å skaffe seg et, sier Njåstad til BA.no.

Håper på gaver

Innkjøpsvedtaket har fått opposisjonen til å gå i taket. For kommunen sliter så mye økonomisk at de må få alle budsjetter godkjent av kommunaldepartementet. Det er allerede bestemt at helsesektoren må belage seg på innsparinger. I tillegg trenger veinettet og offentlige bygg opprustninger.

Det er kunstneren Elisabeth Hoff som er engasjert til å lage smykket. Finansieringen skal i første omgang gå via et kommunalt investeringsfond, men kommunen satser på å få dekket beløpet i form av gaver fra næringslivet.