slankepille-alli
slankepille-alli

Nå får du slankemedisin reseptfritt i Norge

Mandag vil man finne slankepiller i hyllene på norske apotek. Legene advarer mot misbruk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er mange nordmenn som sliter med vekta. Men for aller første gang i Norge blir det nå mulig å kjøpe medisin mot overvekt, uten resept.

- Ofte når det handler om legemidler knyttet til slanking så er det stor pågang, sier fagsjef Malin Gylvik i Alliance apotekkjeden.

- Da medisinen ble lansert i England var det stor etterspørsel på apotekene våre der, så vi antar det kan skje her også.

Kroppsmasseindeks

Slankemedisinen Alli skal hovedsakelig selges til voksne med en kroppsmasseindeks over 28. Derfor har apotekene forberedt seg og installert vekt og høydemåler i et lite avlukke inne i apoteket.

- Når man kommer i kassen for å kjøpe legemidlet vil man få tilbud om å måle sin kroppsmasseindeks. Dette vil skje på et informasjonsrom der vi har vekt og høydemåler for å sikre oss om at de riktige kundene får legemidlet, sier Gylvik.

KMI (kroppsmasseindeks) er et internasjonalt uttrykk for vekt i forhold til høyde. Det regnes ut som vekt delt på høyde i annen.

(Eksempel: en person som måler 1,60 m og som veier 55 kg får KMI på: 55 : (1,6 x 1,6) = 55: 2,56 = 21,5 kg/m2)

KMI er fastsatt av Verdens helseorganisasjon (WHO) og vil beregne for eksempel overvekt.

- Vi kan i utgangspunktet ikke nekte noen å kjøpe et reseptfritt legemiddel, men vil anbefale mennesker med KMI under 28 ikke å kjøpe det. Og hvis det er noen som har KMI over 35 så vil vi be dem ta kontakt med fastlegen sin, sier Gylvik.

1 av 5 er overvektige

1 av 5 nordmenn er fete i Norge i dag. Og fedmeepidemien er økende internasjonalt. Ved Senter for sykelig overvekt i Tønsberg er man derfor positiv til at slankemedisin blir lettere tilgjengelig.

- Jeg syns ikke dette er så dumt, for det kan være fornuftig for enkelte. Men det er ikke noe revolusjon, sier overlege Jøran Hjelmesæth ved Senter for sykelig overvekt, Helse Sør-Øst.

- Fedmeepidemien blir ikke noe mindre av dette, men det er et tilbud til de få som absolutt har fortjent det, mener Hjelmesæth.

Men overlegen advarer mot lettvinte løsninger ved bruk av slankemedisin.

- Jeg håper ikke folk løper på apoteket og tror dette er en kort og lettvint måte. Jeg håper folk tenker seg nøye om og forstår at dette er hjelp til selvhjelp, som en motivasjonsfaktor i tillegg til endring i levevaner, sier Hjelmesæth.

Advarer mot misbruk

Slankemedisinen skal virke ved at den hindrer fettopptak i tarmen. Men legene advarer mot misbruk.

- Det vil jo være de som vil ønske å ta en overdose av dette, men jeg tror det vil føre til så mye ubehag at man vil la være.

Bivirkningene blir store hvis du tar for mye av det. Du får mye fett i avføringen og vondt i magen, sier overlege Hjelmesæth.

Bør følges opp av helsepersonell

Professor ved Norges Idretthøyskole Jorunn Sundgot-Borgen reagerer kraftig på at slankemedisin nå blir tilgjengelig reseptfritt på apoteket.

- Mange av de som kjøper det er personer som allerede har et problematisk forhold til kropp, vekt og mat. De gir blaffen i eventuelle bivirkninger, sier hun til TV 2 Nyhetene.

Hun mener at om et slikt medikament skal fungere, må det stilles krav til hvem som kan bruke det. I tillegg må disse følges opp av helsepersonell.

- Det skulle vært helsepersonell som fulgte opp de som begynte å bruke medikamentene, slik at de også fikk gjort livsstilsendringer for at det skal ha en effekt på lang sikt, sier hun.

WHOs KMI-tabell

Verdens helseorganisasjon (WHO) har gjort følgende vurderinger av sammenhengen mellom KMI og helse for voksne, uansett alder og kjønn:

Klassifisering

KMI, kg / m2

Sykdomsrisiko

Undervekt

under 18,5

Lav for diabetes, økt for andre helseproblemer

Normalvekt

18,5 - 24,9

Lav

Overvekt

over 24, 9

- forstadium til fedme

25 - 29,9

Økt for diabetes

- moderat fedme

30 - 34,9

Økt for diabetes

Økt dødelighet

- alvorlig fedme

35 - 39,9

Høy risiko for flere helseproblemer

Økt dødelighet

- svært alvorlig fedme

over 39,9

Ytterligere økt helserisiko