wernerx_680 (Foto: Enzo De Bernardini)
wernerx_680 (Foto: Enzo De Bernardini)

Hvem har tegnet en stor X på månen?

Kikket du på månen for to dager siden kunne du se en stor X lyse mot deg. Men hvem har laget det?

Kanskje helt siden menneskehetens spede start, har mennesker sittet rundt leirbål og stilt seg de samme spørsmålene når de kikker opp på himmelen og får øye på månen. Hva er det for noe egentlig?

Månedlig syklus

Svaret trodde mange kanskje at en skulle få da Armstrong og hans kollegaer reiste til månen med Apollo-ferder for snart fire tiår siden. Men noen hemmeligheter er vanskeligere enn andre å avsløre. Og vår nabo i rommet holder fortsatt på noen.

Et av spørsmålene som så langt er ubesvart er en stor X, et kryss om du vil, som lyser mot jorden en gang i måneden. Eller for å være mer presis en gang hver månefase, noe som tilsvarer 29 døgn og drøye 12 timer, skriver David Chapman i en artikkel om fenomenet..

Månekrater

Krysset på måneoverflaten trer fram som følge av hvordan lyset fra solen faller inn mot månen, og hvordan månekrateret Werner lager sin skygge, slik at en lysstripe trer fram som et kryss. Krysset er også oppkalt etter månekrateret, og kalles «Werner X».

Selv om krysset trolig har vært synlig nærmest sidens månens opprinnelse, er det ingen som har rapportert om det før i august for fem år siden.

Bildet over ble tatt 1. mai av Enzo De Bernardini og Rodolfo Ferraiuolo i Argentina. Ifølge Pål Brekke ved Norsk Romsenter er neste mulighet for å se fenomenet 31. mai.