bananer_680 (Foto: Scanpix)
bananer_680 (Foto: Scanpix)

Spis deg smertefri

Bananer inneholder smertelindrende stoffer, ifølge smerteoverlege Rae Frances Bell.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

At mat kan lindre smerte visste blant annet Hippokrates allerede 460 år før Kristi fødsel. Og i dag er mat mot smerte et vesentlig bidrag til arbeidet på Smerteklinikken ved Haukeland Universitetssykehus.

Smertelege Rae Frances Bell svarte på nettprat, les svarene nederst i saken.

Mat som hjelper mot smerte

Både bananer, avokado og kylling lindrer smerte, ifølge seksjonsoverlege Rae Frances Bell. Årsaken er at disse matvarene inneholder Tryptofan, som er en aminosyre som kroppen ikke produserer selv og som fungerer smertelindrende.

Bell er opptatt av å behandle hele mennesket, og mat og måltidene er en viktig del av et godt liv. Men ofte kommer man ikke utenom piller. Da kan det være fint å vite at grapefrukt kan øke effekten av smertestillende mediikamenter.

Betennelsestilstander kan være svært smertefullt, men Omega 3-6 kan dempe betennelsen. Vi slipper med andre ord ikke unna fisken. Og olivenolje har faktisk en Ibux-liknende effekt, viser en stor studie.

Mat som trigger smerte

De fleste av oss har vel erfart at både alkohol og softis kan trigge hodepine. I tillegg kan både kaffe og cola ødelegge nattesøvnen.

Les alle svarene fra nettpraten her.

Redaksjonen gjør oppmerksom på at det er sneket seg inn en feil i siste svar: Rae Frances Bell riktige svar er helst IKKE spis fisk fra boks som inneholder soya.