Vikingene ofret i elver og vann

Vikingene ofret våpen og smykker, verktøy og mynter i bekker, elver og innsjøer, viser en ny doktoravhandling.

Vikinger ofret i vann, viser ny doktoravhandling.  (Foto: MIGUEL RIOPA/AFP)
Vikinger ofret i vann, viser ny doktoravhandling. (Foto: MIGUEL RIOPA/AFP)

Avhandlingen er ført i pennen av lektor Julie Lund ved Arkeologisk institutt ved Universitetet i Oslo (UiO), og gir et nytt innblikk i offerskikkene i vikingtiden fra rundt år 750 til 1050.

- Tidligere trodde vi at denne type ofringer opphørte rundt 500-tallet. Nå viser det seg at offertradisjonen fortsatte inn i vikingtiden, forteller Lund til Aftenposten.

Brukte bruer

- Vikingene brukte spesielle steder i landskapet til slike ritualer. Særlig var bruer og vadesteder viktige, da disse stedene fungerte som et skille mellom de levende og avdøde. Vikingtidens bebyggelse og gravplasser var ofte delt av vannløp eller forbundet med en bru, sier hun.

Lund har undersøkt funn som stammer fra et trettitalls offerplasser, i Sola og Suldal i Rogaland, i Skåne, på Jylland, ved Themsen-elven i Sør-England og ved Shannon i Irland, alle steder som kom under skandinavisk innflytelse i vikingtiden. Mange av disse ofringene eller rituelle nedleggelsene fant sted ved bruer.

Verdifulle gjenstander

- Det var gjerne noen av de best dekorerte våpnene, med sølv- og gullinnlegg, samt de fineste smykkene med edelstener som ble ofret, forteller Julie Lund.

8. mai skal hun disputere for sin doktorgrad over temaet ved Historisk fakultet ved Universitetet i Oslo. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2