røros (Foto: Wikipedia Commons)
røros (Foto: Wikipedia Commons)

Varmeste april på 100 år

Hele 60 steder i Sør-Norge fikk ny varmerekord forrige måned. På Røros ble den 115 år gamle rekorden slått.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Og av alle byer var det Bergen som tangerte den gamle norgesrekorden med en middeltemperatur på 9,5 grader, ifølge Storm Weather Center.

maanedsgrafikken_april09 (Foto: Storm Weather Center)

115 år siden sist

- Både på Sola og i Bergen ble de forrige lokale rekordene slått med nærmere én varmegrad. I Oslo må en tilbake til 1921 for å finne en varmere apriltemperatur. Høyeste temperatur i landet ble målt på månedens siste dag med 22,6 grader i Åfjord i Sør-Trøndelag, mens Suolovuopmilulit på Finnmarksvidda var kaldest med -30,8 grader den 3. april, opplyser meteorolog Roar Inge Hansen.

I både Røros og Dombås har varmerekordene fra april 1894 måtte vike etter oppsummeringen av forrige måned.

- Hele 60 steder i Sør-Norge fikk varmerekord i april, sier Storm-meteorolog Frode Korneliussen til tv2nyhetene.no.

Mer normalt i nord

Selv om april var rekordmild i Sør-Norge, var temperaturene derimot mer normale desto lenger nordover enn kom. Troms og Finnmark fikk temperaturer nær det normale, mens Svalbard opplevde en av de kaldeste aprilmåneder de siste 50 år.

I Longyearbyen var middeltemperaturen nær fire grader kaldere enn normalt og en må tilbake til 1988 for å finne en kaldere aprilmåned enn i år.

Vekslende påskevær

Det fineste været var imidlertid ikke i påskeferien. Over hele landet vekslet det voldsomt, og mildværet medførte blant annet at snøen i Oslo-området smeltet bort. I høyfjellet var det derimot mye snø, mens Vestlandet og Trøndelag var stort sett snøfrie.

En kortvarig snøstorm i Troms er det eneste som bryter april-idyllen.