porsche 911gt3 nurburgring
porsche 911gt3 nurburgring

Topp 5: Er dette verdens råeste veier?

Perfekte svinger, spektakulær utsikt, kriteriene er mange når Broom kårer de mest spektakulære veiene i verden!

Nurburgring_lap-web (Foto: Mike Roberts/Wikimedia Creative Commons )
Nurburgring_lap-web (Foto: Mike Roberts/Wikimedia Creative Commons )

1. Nurburgring Nordschleife, Tyskland

Turistbusser som snirkler seg frem, enda saktere enn bobilene. Motorsyklister som kjører seg i hjel. Biler som krasjer inn i autovern. Blinde bakketopper, smal og bred vei. Et uendelig antall svinger, og til og med en karusell.

Nürburgring Nordschleife er en veistrekning i sydvestre Tyskland (ved munningen av Mosel-dalen), på drøye to mil. Hva som gjør veien legendarisk, er at det er fri fart. Dette er nemlig egentlig en racerbane, og den er åpen for alle. Heldigvis er den enveiskjørt!

2. Himalaya, India

Ja, du kan faktisk kjøre bil i Himalaya. Det er flere ruter, men noen av rutene I disse fjellpassene er farlige på grunn av den politiske situasjonen. Det går an å kjøre fra de nesten 60 milene fra Manali i India, til Ladakh-hovedstaden Leh. Veien er åpen kun få uker i året, og blir du mettet av utsikten, blir du neppe mettet av den spektakuære lokale trafikkulturen!

Se klipp fra noen som har enda dårligere veier enn i Norge... kanskje!?!

3. Icefields Parkway, Canada

Icelands Parkway går i Cden kanadiske delen av Rocky Mountains. Det er en vei på 23 mil, mellom Jasper og Lake Louise, i den vestlige delen av Alberta. Veien går forbi flere fjell på over 3000 meters høyde, der den høyste toppen tillhører Mount Colombia, på 3750 meter. Men som ved stort sett alle andre turistatraksjoner i Nord-Amerika, blir du ikke alene. Over 500 000 mennesker ferdes i motorkjøretøyer langs denne veien, hvert år.

4. Great Oscean Road, Australia

Det er mange av verdens mest spektakulære veier som går langs en kyst. Kystveien opp den østre delen av Vietnam er en av verdens vakreste. Det samme er vår egen Atlanterhavsvei. Å kjøre langs den franske rivieraen er heller ikke å forakte. Great Oscean Road i Australia, 27 mil mellom Torqay til Warmambool, er en blendende vakker klisjé.

5. Routes de Grandes Alpes, Frankrike

Det er mange utrolig spektakulære veier i Alpene, så det er vanskelig å velge ut én. Routes de Grandes Alps går fra Geneve-innsjøen til Nice, gjennom Alpene. Her får du enorme opplevelser av utsikt. Veien går mellom, gjennom og over fjellene i cirka 70 mil.

Les her om hvorfor firehjulstrekkere oftere kjører ut av veien!

Vært å nevne: Kystveien i Amalfi, Italia. Antrim Coast Road i Nord-Irland. Veien fra Bolzano til Cortina dÁmpezzo, gjennom Dolomittene, Italia. Og Kakakoram-veien i det nordlige Pakistan.

Hva mener du? Legg igjen et innlegg hvis du er enig, uenig eller har noe helt annet å komme med!

Les om hva vi i Broom-redaksjonen mener er Norges råeste veier!