Al Gore og Jonas Gahr Støre ringer med alarmklokken. Her med dronning Sonja og kronprins Haakon fra en tidligere konferanse. (Foto: SCANPIX)
Al Gore og Jonas Gahr Støre ringer med alarmklokken. Her med dronning Sonja og kronprins Haakon fra en tidligere konferanse. (Foto: SCANPIX)
De mektige isfjellene ved Ilulissat på Grønland smelter nå nedenfra. Det kan få store konsekvenser for økningen i havnivået, frykter forskere. (Foto: Jan Morten Bjørnbakk)
De mektige isfjellene ved Ilulissat på Grønland smelter nå nedenfra. Det kan få store konsekvenser for økningen i havnivået, frykter forskere. (Foto: Jan Morten Bjørnbakk)

Støre og Al Gore skal vekke verden

Al Gore og Jonas Gahr Støre inviterte til klimakonferanse i Tromsø.

Klimakonferansen som startet i Tromsø tirsdag fokuserer på at isen nå forsvinner både i Arktis, Antarktis og i fjellene i Himalaya.

Denne gangen handler det ikke lenger om å diskutere om det skjer endringer i Arktis, nå ringer tidligere visepresident og fredsprisvinner Al Gore og utenriksminister Jonas Gahr Støre med alarmklokken.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre og tidligere visepresident
  i USA Al Gore er verter for konferansen. (Foto: Cornelius Poppe)
Utenriksminister Jonas Gahr Støre og tidligere visepresident i USA Al Gore er verter for konferansen. (Foto: Cornelius Poppe)

Vi redde klodens «kjøleskap»

Tittelen på konferansen er «Melting Ice: Regional Dramas, Global Wake-Up Call».

Arktis er allerede preget av den globale oppvarmingen, og temperaturen stiger dobbelt så hurtig der som gjennomsnittet for hele kloden. Isen i nord reflekterer sollyset, og når den smelter absorberes i stedet solvarmen i havet.

Havet ser ut til å stige tre ganger raskere enn FNs Klimapanel opprinnelig regnet med.

- Nå sier forskerne at havet vil stige med en meter det neste hundreåret, forteller TV 2s reporter Per Kristian Orset fra Tromsø.

Al Gore kommer med ny bok i november. (Foto: Peter Klaunzer
  / Scanpix)
Al Gore kommer med ny bok i november. (Foto: Peter Klaunzer / Scanpix)

Les mer: Verdens elver tørker opp

Sot

Et av de nye forskningsresultatene som legges frem på konferansen viser at sot fra forbrenning har like mye effekt på klimaet som CO2.

- Dette er på sett og vis en positiv nyhet, siden det er enklere å filtrere bort soten enn å fjerne CO2, sier Orset. Fjerner vi soten kan det la oss vinne tid til å gjøre noe med CO2-utslippene.

Det haster

Orset mener Al Gors hovedbudskap blir at det haster.

- Han har tidliger sagt at vi har ti år på oss til å løse klimaproblemet, og måten han legger frem budskapet sitt på gjør at publikum spisser ørene.

melting-250
melting-250

Fra hele verden

Konferansen er lagt til dagen før det årlige ministerrådsmøtet i Arktisk Råd, og både forskere og utenriksministrene fra Argentina, Bangladesh, Canada, Danmark, Finland, Frankrike, Island, Italia, Nepal, Russland, Sverige og USA kommer.

- Dette blir et veldig viktig møte i forkant av klimamøtet København, og Tromsø kommer til å oppleve noen politiske dager man aldri har sett maken til, har utenriksminister Jonas Gahr Støre ifølge avisen Nordlys sagt i en kommentar om møtet.

Gore med global klimaplan

I boken sin «En ubehagelig sannhet» presenterte Al Gore klimaproblemet. Han følger i høst opp med en ny bok, der han presenterer mulige løsninger på klimakrisen.