fibro2 (Foto: Bjørn Sigurdsøn)
fibro2 (Foto: Bjørn Sigurdsøn)

Vondt i hele kroppen

Hun ble alvorlig syk, men det tok åtte år før Laila fikk diagnosen fibromyalgi. - Det er som om man har tannverk hele tiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Din helse skal det handle om sykdommen fibromyalgi. Laila Nilsen ble i 1998 alvorlig syk. Kroppen fungerte ikke i det hele tatt og psykisk fikk hun også en knekk. Laila var i full jobb da sykdommen rammet henne og det skulle ta åtte år før en diagnose ble stilt!

- Det er som man har tannverk hele tiden, sier Laila Nilsen. - Kognetiv trening, og det å lære seg å leve med sykdommen det, sammen med styrketrening og kondisjonstrening gjør at jeg klarer hverdagen.

Fibromyalgi og symptomer

Den typiske fibromyalgi-pasienten er en velfungerende og arbeidssom kvinne mellom 30-60 år. Service- og overskuddspersoner er ofte de som rammes. Sykdommen synes ikke på pasientens fysikk. I henhold til HUNT-undersøkelsen har mellom 100.000-200.000 personer i Norge sykdommen fibromyalgi.

Brennende smerter flere steder i kroppen, tretthet og utmattelse er noen av symptomene på fibromyalgi. Dårlig søvn og depresjoner er også symptomer som gjør at sykdommen er vanskelig å leve med.

Diganose og behandling

Det er viktig at fastlegen kjenner pasientens sykehistorie siden fibromyalgi best forstås som en biopsykososial lidelse der både biologiske, psykologiske og sosiale forhold kan bidra til å utløse og opprettholde sykdommen.

Man kan leve et fullverdig liv tross smerter og utmattelse, men det er ytterst viktig at man lærer å mestre sykdommen. Å være i fysisk aktivitet, flere typer massasje og et sunt og godt kosthold er noen av tipsene vi får fra eksperten. Medikamenter kan fungere for noen men ikke alle.

Professor Anne Marit Mengshoel, som har tatt doktorgrad i fibromyalgi, sier at man kan bli bra av fibromyalgi, men man vet ikke hvorfor.

Nettprat

Professor Anne Marit Mengshoel og Laila Nilsen svarte seerne på nettprat. Les svar nedenfor.