Norske sykehus mobiliserer for fullt for å stanse spredningen av influensaen.  (Foto: Vestad, Roar/Scanpix)
Norske sykehus mobiliserer for fullt for å stanse spredningen av influensaen. (Foto: Vestad, Roar/Scanpix)

Har influensamedisin til hver tredje nordmann

Norges innkjøp av 1,4 millioner doser influensamedisin etter frykt for spredning av fugleinfluensa i 2005, kan komme til nytte dersom svineinfluensautbruddet i Mexico når oss.

Helsemyndighetene betalte mellom 100 og 150 millioner kroner for 1,4 millioner doser med Tamiflu. Medisinen ligger fortsatt uåpnet på lager og må snart kastes fordi holdbarhetsdatoen går ut neste år. Men den kan likevel gjøre nytte for seg dersom svineinfluensaen i Mexico sprer seg til Norge.

- Nå diskuterer vi fortløpende holdbarheten på det eksisterende partiet, sier overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet til Aftenposten.

Kan hjelpe

De 1,4 millioner dosene kan brukes til å behandle hver tredje innbygger her i landet.

- Tamiflu er ingen vidunderkur, men hvis noen får bekreftet at de er smittet av svineinfluensaen, vil de bli behandlet med Tamiflu. Dette vil redusere symptomene og forkorte sykdomsforløpet, sier Iversen.

Usikker effekt

Det finnes ingen vaksine mot svineinfluensa, og Tamiflu-lageret i Norge er anskaffet for å behandle folk som allerede er syke.

Men det har de siste årene vært en diskusjon om influensavirus har utviklet resistens mot Tamiflu, slik at medisinen nå nærmest er uten virkning.

Iversen sier helsemyndighetene ikke har besluttet om og når man skal anskaffet et nytt lager Tamiflu når dagens lager er gått ut på dato. (©NTB)