Partileder Lars Sponheim vurderer å be om en en avklaring fra danske Venstre etter at partiet nå gjør helomvending og omfavner Frp.  (Foto: Venstre/Venstre)
Partileder Lars Sponheim vurderer å be om en en avklaring fra danske Venstre etter at partiet nå gjør helomvending og omfavner Frp. (Foto: Venstre/Venstre)

Venstre vil tjene på EU-ja

Venstres oppslutning vil øke dersom partiet sier ja til EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det viser en undersøkelse TNS Gallup har laget for tankesmien Civita.

Ut av tenkeboksen

Venstreleder Lars Sponheim har de siste årene vært i tenkeboksen i EU-saken. På helgens landsmøte i Stavanger har Sponheim varslet at han skal si hva han mener.

- Jeg skal fortelle min rapport fra tenkeboksen når jeg står på talerstolen senere i dag, sier Sponheim til tv2nyhetene.no

- Viktig sak

Sponheim tror ikke det vil bety så mye for oppslutningen om Venstre om partiet sier ja eller nei til norsk EU-medlemskap i programmet for neste Stortingsperiode.

- Det vil nok være litt avskalling og litt tilførsel av velgere, det viktige er at delegatene få gi uttrykk for hva de mener i helgen, sier Sponheim til tv2nyhetene.no.

Får nye velgere

En undersøkelse TNS Gallup har laget for tankesmien Civita viser at Venstres oppslutning vil øke med rundt 50 prosent dersom partiet går fra nei til ja.

Undersøkelsen er laget samtidig som TNS Gallup tok opp partibarometeret for TV 2 i april. Da fikk Venstre bare 3,3 prosents oppslutning. Med et ja-standpunkt i EU-saken øker oppslutningen om det minste partiet på Stortinget til 4,8 prosent.

Tallene viser at Venstre ville hentet nye velgere både i bykommuner og landkommuner, men at fremgangen ville vært størst i byene.

- Sikker på seier

Unge Venstre har i mange år kjempet for at partiet skal snu i EU-saken. Foran helgens landsmøte har fem fylkeslag som tidligere har vært motstandere snudd, og lederen av ungdomspartiet Anne Solsvik tror Venstre vil si ja til EU i sitt nye partiprogram.

- Jeg er veldig spent selv, men jeg er helt overbevist om at det blir et ja på søndag, sier Solsvik.

- Jeg er helt overbevist om at et det er mange som vil åpne øynene for Venstre, og at det vil føre til en tilstrømning av nye velgere sier Solsvik.

Spent på Sponheim

Det er stor spenning i venstre knyttet til om den tidligere nei-mannen Lars Sponheim fortsatt er motstander eller om han kommer ut av tenkeboksen som ja-mann.

- I denne saken ønsker jeg å være en delegat, riktignok delegat nummer en av mange så får vi summere opp resultatet, så får vi leve med det vel vitende om at det er folk som skal bestemme gjennom en folkeavstemning, sier Sponheim.