spikermatte (Foto: TV 2)
spikermatte (Foto: TV 2)

Spikermatte mot utbrenthet

-Noen minutter på spikermatte daglig, er sundt for kropp og sjel, hevder yoga- og meditasjonslærer Elisabeth Engqvist.

Spikermatter forbinder vi gjerne med indiske fakirer. Men nå har det mange tusen år gamle liggeunderlaget fått sin renessanse.

Fakirene har lurt oss

I Sverige har omkring 100 000 personer kjøpt en moderne utgave av spikermatten, kalt Shaktimattan. Om man søker på nettet, finner man flere artikler om journalister og andre lekfolk som har testet spikermatten. Og svært mange foteller at de blir så avslappede at de ofte sovner på matten.

-Fakirene har lurt oss. Vi er for opptatt av våre begrensinger. Vi kan mye mer enn vi tror, om vi tør å prøve, uttrykker en spikermattetilhenger.

Yoga mot utbrenthet

Elisabeth Engqvist er utdannet yoga- og meditasjonsinstruktør og driver Yoga-bolaget i Sverige. I helgen skal hun holde yoga-seminar mot utbrenthet i Oslo. Men først var hun gjest i God morgen Norge for å demonstrere bruken av spikermatten.

-Jeg ligger på spikermatten 20 til 30 minutter hver dag, forteller Engqvist.

spikermatte 2 (Foto: TV 2)
spikermatte 2 (Foto: TV 2)

Utløser kroppens eget morfin

Spikermatten Shakti har 6000 plastpigger. Disse skal kunne treffe typiske akupunkturpunkter og øke kroppens produksjon av signalstoffet endorfiner. Endorfiner kalles gjerne kroppens eget morfin og lindrer smerte og kan gi en følelse av velvære. Kroppen skiller ut endorfiner når man skader seg, trener, er forelsket eller kunstig gjennom akupunktur.

Se video øverst og les hva yoga- og meditasjonsinstruktør Elisabeth Engqvist svarte på nettpraten under!