Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag 17. april falt dommen i den omstridte saken angående fildelingsnettstedet The Pirate Bay.

Gottfrid Svartholm, Fredrik Neij, Peter Sunde og Carl Lundström ble dømt til ett års fengsel for å medvirke til brudd på opphavsretten. De må også betale 30 millioner kroner i erstatning til opphavsrettsorganisasjonene.

- Ny rettssak

Nå har svenskenes P3 Nyheter funnet ut det finnes en kobling mellom dommeren og film- og platebransjens representanters i retten. Dermed kan saken få en ny rettsrunde.

IKKE OVERRASKET: Gründerne Gottfrid Svartholm Warg og Peter Sunde kan få en nye runde i retten. Her ankommer de tingretten i Stockholm før starten av rettssaken 1. februar. (Foto: Bertil Ericson / SCANPIX/SCANPIX)

- Min oppfatning er at det er et klart tilfelle av inhabilitet. Hele rettssaken i tingretten bør gjøres om igjen med en ny dommer og en ny komité, sier Leif Silbersky til Nyhetskanalen.se.

Ifølge granskningen er dommer Tomas Norström medlem i Svenska föreningen för upphovsrätt (SFU). I samme forening sitter også Henrik Pontén, jurist i Antipiratbyrå, og advokatene Peter Danowsky og Monique Wadsted som representerer opphavsrettsorganisasjonene i Pirate Bay-saken.

I tillegg skal Norström være medlem av Svenska föreningen för industriellt rättsskydd (SFIR) og Stiftelsen.SE.

- Jeg er ikke inhabil

Dommeren selv anser seg ikke som inhabil i saken.

- Hver gang jeg tar en sak, tar jeg stilling til om jeg anser meg som inhabil eller ikke. Det gjør jeg ikke i dette tilfelle, sier Tomas Norström til P3 Nyhetene.

Derimot mener lektor Erik Bylander i prosessrett ved handelshøgskolen i Gøteborg, at det er uviktig hva dommeren selv mener.

- Uavhengig av dommerens egen innstilling kan dette se ille ut. I en høyprofilsak som dette er jeg overrasket over at man ikke har vært mer forsiktig, sier han.

Ikke overrasket

Peter Sunde ble ikke forundret over de nye opplysningene som har dukket opp i saken.

- Dette er litt som vanlig, og føyer seg inn i rekken av litt mange merkelige ting i forbindelse med denne saken, sier Sunde til dagbladet.no.

Samtidig som Pirate Bay ble dømt for brudd på opphavsretten, slapp BI resultatet av en undersøkelse om gratis musikk. Resultatet viser at de som laster ned musikk gratis, kjøper ti ganger mer musikk enn de som aldri laster ned gratis.

Les mer om undersøkelsen på BIs hjemmeside.