BIRKELAND (Foto: TV 2)
BIRKELAND (Foto: TV 2)
ryke_geert_hamer (Foto: TV 2)
ryke_geert_hamer (Foto: TV 2)

46-åring døde av kreft etter behandlingsnekt

Ble rådet av alternative behandlere til å avslutte kreftbehandling. Minst fem norske kreftpasienter har lidd samme skjebne.

Faren til Malin Birkeland er én av dem. Han fikk kreftdiagnosen i 2006.

Stoppet behandling

- Han fikk diagnosen i desember, men prognosene var dårlige. Han ville levd i to gode år ekstra dersom cellegiften fungerte, sier Birkeland til TV 2 Nyhetene.

Men Tore Birkeland ville bli helt frisk. 46-åringen kom i kontakt med Dagfrid Kolås og Bent Madsen, og stoppet kreftbehandlingen. Kolås og Madsen leder den såkalte Metamedisin-bevegelsen i Bergen.

ryke_geert_hamer (Foto: TV 2)
ryke_geert_hamer (Foto: TV 2)

- De skulle gjøre ham frisk. Han måtte gå inn i seg selv og tenke positivt, sier en oppgitt Malin Birkeland.

Traumer roten til sykdom

Bevegelsen har fått stor oppslutning i Bergen. Metamedisinerne tror psykiske traumer er årsaken til all sykdom, og at det er følelsene og ikke sykdommen som må behandles. Den siste uken har TV 2 fått vite om fem personer som døde etter å ha stoppet kreftbehandling.

- Min far fikk råd om å stoppe behandlingen, fordi det ikke ville virke, og at cellegiften inneholdt sennepsgass, sier Malin Birkeland.

Se mer i videovinduet øverst.

Det er den tyske tidligere legen Ryke Geert Hamer som står bak metamedisinen. Hamer kobles til 150 dødsfall i utlandet, og mener kreftbehandling egentlig er en jødestyrt sammensvergelse for å drepe de kreftsyke.

Helseminister Bjarne Haakon Hanssen har sett flere av TV 2s reportasjer om kvakksalvere.

- Jeg er glad for at Helsetilsynet tar tak i disse sakene og gransker dem. I så fall kan det ligge an til en politianmeldelse. Vi tar dette på alvor, men det må ikke være slik at enhver alternativ behandler er en kvakksalver. Det er ikke slik i forhold til norsk lov, sier Hanssen til TV 2.