BIRKELAND (Foto: TV 2)
BIRKELAND (Foto: TV 2)

46-åring døde av kreft etter behandlingsnekt

Ble rådet av alternative behandlere til å avslutte kreftbehandling. Minst fem norske kreftpasienter har lidd samme skjebne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Faren til Malin Birkeland er én av dem. Han fikk kreftdiagnosen i 2006.

Stoppet behandling

- Han fikk diagnosen i desember, men prognosene var dårlige. Han ville levd i to gode år ekstra dersom cellegiften fungerte, sier Birkeland til TV 2 Nyhetene.

Men Tore Birkeland ville bli helt frisk. 46-åringen kom i kontakt med Dagfrid Kolås og Bent Madsen, og stoppet kreftbehandlingen. Kolås og Madsen leder den såkalte Metamedisin-bevegelsen i Bergen.

ryke_geert_hamer (Foto: TV 2)

- De skulle gjøre ham frisk. Han måtte gå inn i seg selv og tenke positivt, sier en oppgitt Malin Birkeland.

Traumer roten til sykdom

Bevegelsen har fått stor oppslutning i Bergen. Metamedisinerne tror psykiske traumer er årsaken til all sykdom, og at det er følelsene og ikke sykdommen som må behandles. Den siste uken har TV 2 fått vite om fem personer som døde etter å ha stoppet kreftbehandling.

- Min far fikk råd om å stoppe behandlingen, fordi det ikke ville virke, og at cellegiften inneholdt sennepsgass, sier Malin Birkeland.

Se mer i videovinduet øverst.

Det er den tyske tidligere legen Ryke Geert Hamer som står bak metamedisinen. Hamer kobles til 150 dødsfall i utlandet, og mener kreftbehandling egentlig er en jødestyrt sammensvergelse for å drepe de kreftsyke.

Helseminister Bjarne Haakon Hanssen har sett flere av TV 2s reportasjer om kvakksalvere.

- Jeg er glad for at Helsetilsynet tar tak i disse sakene og gransker dem. I så fall kan det ligge an til en politianmeldelse. Vi tar dette på alvor, men det må ikke være slik at enhver alternativ behandler er en kvakksalver. Det er ikke slik i forhold til norsk lov, sier Hanssen til TV 2.