Jens Stoltenberg (Foto: Falch, Knut/SCANPIX)
Jens Stoltenberg (Foto: Falch, Knut/SCANPIX)

Olje-ja i Ap

Tilhengerne av oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen vant kampen på Ap-landsmøtet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Partitledelsen fikk et stort flertall av delegatene på landsmøtet med seg når de ønsker å gjøre en vudering allerede neste år.

Døra på gløtt

I motsetning til de to regjeringspartnerne SV og Senterpartiet som sier nei, holder Arbeiderpartiet døra vidåpen for å igangsette oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen i neste Stortingsperiode.

Det nye partiprogrammet slår fast at Arbeiderpartiet vil ta stilling til leteboring i blokkene Nordland 4, Nordland 7 og Troms 2 når den nye forvaltningsplanen for området foreligger allerede neste år.

Formuleringen ble vedtatt med 197 mot 102 stemmer.

All kunnskap skal frem

Selv om vedtaket ikke slår fast at de omstridte områdene skal åpnes for oljeboring, er det liten tvil om at det er sterke krefter i Arbeiderpartiet som ønsker å si et klart ja til oljeboring når forvaltningsplanen foreligger.

- Vi må få all kunnskap på bordet før vi kan ta en beslutning i forbindelse med forvaltningsplanen som legges frem neste år, sier nestleder Helga Pedersen til tv2nyhetene.no

- Hvor viktig er denne saken for Arbeiderpartiet?

- Det er en viktig sak for Arbeiderpartiet, vi ønsker å ta hele landet i bruk når det gjelder verdiskaping og arbeidsplasser, men det er også viktig for oss å ta hensyn til miljø- og fiskeriressursene, sier Pedersen.

Tøff kamp

De to andre regjeringspartiene har fattet klare vedtak om at de ikke ønsker å åpne for oljeleting i nord på sine landsmøter. Med Arbediderpartiets nye programformulering blir dette en svært tøff kamp i eventuelle rødgrønne regjeringsforhandlinger etter valget.

- Vi er klar over standpunktene til de to andre regjeringspartiene, men kan ikke spå utfallet av forhandlinger etter valget, sier Pedersen.

Endret forslaget

De sterkeste motstanderne, mindretallet, endret i løpet av det fire dager lange landsmøtet sitt forslag til programformulering. Det som var et klart nei til åpning for leteboring i neste periode, ble endret til et nei inntil det eventuelt kommer utredninger som konkluderer med at det er forsvarlig med oljevirksomhet i havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen.

- Jeg har tatt inn over meg at det ikke er mulig å samle hele landsmøtet bak en felles formulering. Mindretallet i redaksjonskomiteen legger derfor fram en klar og tydelig formulering som gir uttrykk for at landsmøtet ikke er enig om når og om vi skal tillate leteboring, sa Torgeir Michaelsen fra talerstolen.

Likevel fikk ikke mindretallet tilstrekkelig støtte fra landsmøtet. De vedtok det opprinnelige programforslaget om å avvente konklusjonene i utredningene om fiske- og dyreliv, samt miljø og geologi.

- Miljøtabbe av Ap

Venstres miljøpolitiske talsmann Gunnar Kvassheim mener Arbeiderpartiet nå står uten et klart standpunkt i den viktigste miljøsaken i valgkampen.

- Når landsmøtet ikke kunne gå med på et moderat kompromissforslag, er det en bekreftelse på at de styrer mot et ja til oljeleting i disse områdene etter 2010, sier Kvassheim.

Han mener Arbeiderpartiet nå fremstår som et svært dårlig miljøvalg.

- De skrev seg inn i norsk miljøhistorie da de felte Bondevik-regjeringen med å presse igjennom bygging av gasskraftverk uten rensing på Kårstø. Nå har de åpenbart ambisjoner om å gjøre nok en miljøtabbe, sier Kvassheim til tv2nyhetene.no.

Sp og SV kritiske

- Liv Signe Navarsete er kritisk, og har følgende melding til regjeringen:

- Vi kan ikke sette disse viktige matressursene på still, sier hun. Hun har stort støtte blant fiskerne på Andøya.

Se reportasje her:

(TV2)